Holy shit! – Jodorowsky og Moebius DET KRONEDE HJERTE


Lort og bizarre mirakler er sammen med fortrængt seksualitet, filosofi og en Kristus-hermafrodit nogle af de ting, som Jodorowksy og Moebius udsætter læseren for med DET KRONEDE HJERTE.

Citat

Alain Mangels dobbeltgænger:

Frelse opnår man ikke ad fornuftens vej, min fine ”hugge-knuden-over-filosof”! Din fornuft er en blindgyde! Fornuft er fortabelse! Hør godt efter, lille Mangel: Det er vanviddet, den guddommelige galskab, der er den eneste vej til frelse!

Alain Mangel er en selvhøjtidelige filosofiprofessor, der lever et rationelt liv bag katederet på Sorbonne universitetet i Paris. Men skæbnen giver ham et gok, da hans kone gennem 25 (seksuelt stendøde) år forlader ham.

I et svagt øjeblik ude af balance forføres han af den unge og smukke studerende Elizabeth – og så er fanden løs! Ikke nok med at hans slumrende libido vækkes; også hans latente skizofreni i form af en voldsomt liderlig dobbeltgænger vågner.

Da Elizabeth bliver gravid, må professoren, som det etiske menneske han er, naturligvis støtte hende. Men det rationelle verdensbillede krakelerer endnu mere, da Elizabeth er fuldt overbevidst om, at deres ufødte barn vil blive en reinkarnation af Johannes døberen. Hun finder sammen med en lille menighed bestående af en narkoman med det fromme navn Joseph samt en undvegen psykiatrisk patient, der viser sig at være datter af en colombiansk narkobaron såvel som Jomfru Maria og Jesus i et! Alle flytter ind hos den stakkels professor, der nu også i stigende grad plages af nervøs afføring. Han indlemmes i deres bizarre orgier, imens narkogangstere, en colombiansk oprørsguerilla og CIA begynder at jage den lille familie.

Trods den flippede handling er DET KRONEDE HJERTE i virkeligheden en ret banal new age beretning om mennesket, der skal lære den umulige balancekunst mellem krop og sjæl. Men udsat for en oppeppet gang freudianisme og en stime af halsbrækkende plottwists er professor Mangels fald fra det intellektuelle elfenbenstårn til den frigjorte og kødelige fornedrelse en burlesk og til tider meget morsom rejse.

Alligevel formår den ikke at hensætte læseren i samme tilstand af meditativ forundring som andre af de bedre værker af Jodorowsky og Moebius. Især Moebius har med serien ”Stjernernes vandringsmand” skabt nogle af de mest originale og forunderlige billedlandskaber set i tegneserier overhovedet. Det ser man for lidt til her, hvor den virtuose kunstner ikke bruger tegningerne til meget andet end at fortælle historien. Derfor bladrer man hurtigt gennem bogen for at nå til næste plottwist i stedet for at dvæle ved tegningerne.

DET KRONEDE HJERTE virker desuden som et deja-vu af den typiske fransk-belgiske tegneserie, som regerede firserne enevældigt. Den er slet ikke dårlig, men det er svært at anbefale den med stor entusiasme, når der for tiden findes mange bedre og mere originale tegneserier på markedet. Forlaget Fahrenheit fortjener dog et skulderklap for denne samlede udgave af DET KRONEDE HJERTE (den udkom oprindeligt i 3 dele) og især for det lækre og kompakte ”graphic novel”-format.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *