Hvad gør en enke? – Eva Jørgensen SORRIG OG GLÆDE – FRA EN ENKES DAGBOG


DR-journalist Eva Jørgensen skriver med behændighed og oprejst pande om at miste sin mand og far til sin lille søn; om at falde så tungt, at det synes umuligt at rejse sig igen. I SORRIG OG GLÆDE deler hun sine erfaringer fra sit første år som enke.

Citat

Værre er det at skulle sidde og spise alene. Det vil sige, drengen er der jo, men alligevel…
Hvor skal jeg for det første sætte mig? Skal jeg blive siddende på min egen plads og stirre over på Steffens tomme stol? Eller skal jeg sætte mig over på hans stol? Eller på en helt tredje? Jeg prøver mig frem. Flytter som den syvende dværg fra plads til plads, indtil alle stole er afprøvet. Det giver nye vinkler på spisestuen, men alle føles forkerte. Jeg ender med at indtage min vante plads og stille nogle pæne billeder bag Steffens stol.

Hvad stiller man op med sin afdøde mands tøj? Er det ok at være lettet efter hans død? Hvordan bliver man glad igen efter at have mistet faderen til sin 10 måneder gamle søn? Disse og mange andre spørgsmål svarer journalist og forfatter Eva Jørgensen dygtigt på i SORRIG OG GLÆDE – FRA EN ENKES DAGBOG. Bogen er en såkaldt selvstændig efterfølger til bestselleren fra 2007, VI SES I MORGEN, hvori Jørgensen beskrev hendes mands sygdomsforløb med den grumme og uhelbredelige sygdom ALS.

I denne nye bog følger man Eva Jørgensen gennem det første år efter manden Steffens tidlige død. Med et sikkert og et for genren behageligt sobert sprog hører man om overvejelserne omkring bisættelse, familie og venners reaktioner, gensynet med arbejdspladsen og arbejdet med at genvinde livet – et nyt liv som enke og enlig mor.

Eva Jørgensen er mangeårig journalist og studievært ved DR, og det er en fryd at mærke hendes journalistiske tilgang til stoffet, som denne gang er hendes eget liv. Hun har en nysgerrighed over for denne nye, fremmede situation, og den kommer hende og læseren til gode, fordi der undervejs stilles spørgsmål, researches og svares. I stedet for at forfalde til selvmedlidenhed og lediggang går den drevne reporter med journalistisk ihærdighed i gang: Hvad sker der, hvis jeg sætter mig ned og venter på tårerne? Hvad står der i faglitteraturen om sorgarbejde? Er det ok at være fremme i stiletten og cykle glad hjem gennem sommernatten? Når først alle præmisserne er lagt frem, falder konklusionerne lige så stille på plads.

SORRIG OG GLÆDE er en gribende bog, der sætter livet højere end døden. Eva Jørgensen giver livet lov til at fylde mere og mere, og det er i mødet med medmennesker, litteraturen og især Kingos salmer, at sorgen langsomt, langsomt forløses og bliver til de blivende følgesvende savn og erindring. At hun giver efter for (galgen-)humor og selvironi undervejs gør bogen til et meget sympatisk stykke litteratur om at ikke kun komme gennem og over sorgen, men overhovedet allerførst at komme ind i den. Hvilket med al tydelighed kan være svært nok.

Det er i sagens natur en uhyre personlig bog, Jørgensen har skrevet, men på grund af den objektivt nysgerrige tilgang til stoffet bliver den relevant for alle og enhver og selvfølgelig i høj grad for dem, der selv har oplevet at blive enke eller enkemand. Følelser kan ikke anmeldes, men det kan SORRIG OG GLÆDE godt: En velskrevet og vedkommende bog, der med forfatterens egen person som indsats gennemskriver almenmenneskelige følelser og erfaringer i en af livets måske sværeste situationer. Se det er godt gjort.

Skrevet af Anne Vindum

Anne er cand.mag. i dansk og har et svagt punkt for nordisk litteratur. Redaktør på iBureauet under Dagbladet Information.

Skriv til Anne

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *