Hvad mener du? – Christian Yde Frostholm OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL


Der findes mange dumme spørgsmål og mindst lige så mange dumme svar. Eller gør der? Redaktøren bag hjemmesiden Afsnitp.dk laver digte af opsnappede informationer fra internettet.

Digt

Jeg vil gerne vide om det er for bøsset hvis man er romantisk eller kan I piger bare godt lide det? Jeg er en dreng som er 16. Min kæreste er også 16. Hun er min eneste ene og jeg er også hendes. Nu vil jeg skrive hvad jeg gør for hende. Jeg skriver digte (over 40 indtil videre) og eventyr (kun tre). Jeg tænder lys om aftenen for at gøre det romantisk for hende, jeg hvisker søde digte ind i øret på hende inden hun falder i søvn. Vækker hende med et kys så blidt næste dag og så laver jeg morgenmad til hende. Går ture langs stranden i solnedgangen, tager hende på restaurant. Skovture hvor hun ikke skal lave andet end at føle sig som en prinsesse. Tager i biffen, tager til revyer, giver hende røde eller lyserøde roser.
Gid alle fyre skrev digte og sådan noget. Det er ikke engang feminint. Det er for begge køn og alle kan vel lide det. Jeg elsker romantik. Men folk skal være så fucking hårde hele tiden.
Jeg synes det er lidt for meget af det gode.

Der er rigtig mange spørgsmål i Christian Yde Frostholms niende digtsamling. Både som titlen referer til ’ofte stillede’ og andre, hvor det vil undre undertegnede, hvis de bliver spurgt mere end meget sjældent. Fx hvilket årstal det blev moderne at lave korsstingsbroderier? Men det kan man så igen stille spørgsmålstegn ved: Hvorfor mener anmelderen at nogle spørgsmål er mere brugte end andre? Ved at stille spørgsmålet i denne netanmeldelse er anmeldelsen måske ved at udvikle sig til en selvmodsigelse?

Er der noget, Frostholms digtsamling demonstrerer, er det, at cyberspace om noget er uforudsigelig og ustyrligt. Hvad sker der, når informationsteknologiens sprog omsættes til lyrik? Det er, hvad Frostholms readymades undersøger. Eller er det?

Teksterne er ikke digte, som man kender dem, men alligevel er meget af teksten overraskende bekendt. I kombinationen af internettets standardinformationer som ’Udskriftsvenlig version’ eller ’For at få et bredere billede/ træk i midten af rammen mod højre’ og dybt absurde spørgsmål, redegørelser, anekdoter, spørgsmål og flere spørgsmål opstår en usædvanlig komik:

– Kærlighed er den følelse du har / før alle de dårlige ting kommer i vejen. / Hvis kærlighed er blindhed er jeg dine briller. / Kærlighed er lykke. Jeg kender følelsen. / Hvad mener du? Kærlighed er venlig. / 0 kommentarer.

Netop fordi man ikke kan klikke sig frem og tilbage i den traditionelle bogudgivelse med papirsider og ryg, virker nogle af teksterne i OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL fremmedgjorte over for deres eget medie, bogen:

– Dette indlæg er blevet fjernet af forfatteren.

Frostholm sidestiller højt og lavt, originale formuleringer og gennemtærskede klicheer. Især ytringer om homoseksualitet fylder meget. Så meget at det humoristiske eller overraskende omkring halvvejs fordufter til fordel for en opremsning af en masse idiotiske fordomme. De mange forkludrede og dybt uintelligente holdninger bliver en trist bekræftelse af, hvor langt der stadig er til ligestilling for homoseksuelle.

Det oftest stillede spørgsmål til en anmelder kunne være: Var bogen god? Var den det? Det korte svar må blive, at ideen med at strukturerer sine digte på internettets kaospræmisser er interessant, men i længden (74 sider) også bliver en irriterende påmindelse om, hvor meget for meget erfaringsudveksling på nettet kan være.

Der er for mange digte i samlingen, der gør præcis det samme: er lidt pudsige, lidt for inkonsekvente og meget skræmmende, hvis de læses som et repræsentativt udtryk for os menneskers selvforståelse, identitetssøgen og angst for det anderledes.

 

 

 

 

 

Skrevet af Louise Rosengreen

Cand. mag. i Dansk og Historie.Forfatter og dansklærer i det virkelige liv.Skriv til Louise

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *