Ib, alfabetet og alt det andet – Søren Vinterberg IB SPANG OLSENS ABC


Søren Vinterberg folder Ib Spang Olsens store og inspirerende virke ud i en loyal og oprigtigt interesseret biografi, der både underholder og overrasker.

Citat

Ib Spang Olsens kunst ligner, og den er fortællende. Måske derfor kunne han, i abstraktionens århundrede, undertiden komme til at tvivle på, om andre egentlig anså det for kunst.
På den anden side peger hans tusindvis af senere illustrationer til egne eller andres ord altid ind i fortællingen. Peger på dens kerne såvel som detaljer, man ellers kunne overse – ja, som måske ikke engang er nævnt i teksten, men som tegneren alligevel med sin indlevelse har fået øje på i tekstens univers. Men ikke desto mindre peger tegningerne på den anden side ud i verden og virkeligheden, vi deler med hinanden, og som fortællingen på den måde også selv er en del af. Den verden omkring og imellem os, som Ib gennem det meste af et århundrede iagttog og gengav med usvækket livsappetit og altid friske øjne.

Alle og enhver kender Ib Spang Olsens charmerende og kongeniale tegninger til alfabetrimene i Halfdan Rasmussens fantastiske ABC. Men hvad med alle romanillustrationerne, de erotiske tegninger, den politiske plakatkunst, børnerimene, tv-julekalenderne, teaterstykkerne, erindringsbøgerne, digtene, billedbøgerne, bogomslagene, vægmalerierne?

Fra opvæksten på Østerbro i 1920’erne og gennem mere end 70 års uafbrudt tegnevirksomhed skabte Ib Spang Olsen tegnekunst med stor humor og indlevelse. Det er tydeligt, når man læser den gennemillustrerede biografi IB SPANG OLSENS ABC om tegneren, der blev en regulær institution i dansk kulturliv.

Bag bogen står Politiken-journalist og anmelder Søren Vinterberg, der i årtier har skrevet om tegneserier, film og både børne- og voksenslitteratur. IB SPANG OLSENS ABC er en underholdende, nærværende og oprigtigt interesseret bog, der meget vidende formår at folde Ib Spang Olsens liv og virke ud, så det hele bliver levende for læseren.

Mere end 250 illustrationer viser spændvidden i Ib Spang Olsens arbejde der byder på overraskende perler i vidt forskellige genrer. Særligt imponerende er et dobbeltopslag med en stor illustration fra udgivelsen af Lord Byrons digt ‘Drømmen’ i en langt mere kantet og makaber streg end Ib Spang Olsens ellers så organiske og følsomme stil.

I det hele taget giver IB SPANG OLSENS ABC sig tid og lov til at vise, hvad det var, Ib Spang Olsen kunne. For selvom, der både er sjove anekdoter og røverhistorier fra Ib Spang Olsens ungdom, er det tegningerne, der trækker for alvor: Den helt særlige streg, der både kan være flosset, frodig og følsom, nærmest tåget, viser sig fra så mange sider, at man ikke kan lade være med at blive imponeret.

Søren Vinterberg har ikke skrevet Ib Spang Olsens liv fra start til slut. Der er ikke først et afsnit om opvækst og barneår og senere ét om alderdommen. I stedet står alle aspekter af tegnerens liv og karriere side om side, inddelt efter tema. Bogens lille genistreg er nemlig, at biografien låner ABC’ens form, hvor A står for ‘Alting begynder med alfabetet’ mens Å betyder ‘År for år’.
På den måde kommer IB SPANG OLSENS ABC nemlig til at handle mere om værket, arbejdet og kunsten end om Ib Spang Olsen som privatperson. For, som Søren Vinterberg skriver, var Olsen mest tryg i vante rammer, når han kunne gå i cowboybukser og spise frikadeller til aften.

Det er faktisk helt befriende, selvom systemet ikke passer lige godt hele tiden. Nogle bogstaver er sværere end andre. Men Søren Vinterberg undskylder sig charmerende med Halfdan Rasmussens trick, da et bestemt bogstav voldte hans ABC problemer: ‘Q er et bogstav i alfabetet. / Man bruger det sjældent / men her kan du se det!’

Søren Vinterberg fortæller – og Ib tegner – om samarbejdet med forfattere som Tove Ditlevsen, Martin A. Hansen og Søren Ulrik Thomsen. Og om dansk bladtegnings historie fra nogle af de årtier, hvor kunsten spirede, og hvor store navne som Aage Sikker Hansen, Arne Ungermann, Storm P., Ib Andersen og mange andre havde deres gang på samme blade som den unge Ib Spang Olsen.

Men IB SPANG OLSENS ABC er også fortællingen om en tegner, der i høj grad var formet af det danske velfærdssamfund, der dannede rammen om hans arbejde. Om hans tid som skolelærer og om hans moderne tilgang til børn og pædagogik. Og om en politisk bevidsthed og en følelse af borgerpligt og samfundssind, der især fik udtryk gennem plakatkunst.

Ib Spang Olsen døde i 2012, men i Søren Vinterbergs biografi bliver tegningerne levende. IB SPANG OLSENS ABC kommer ud i alle kroge af en fascinerende tegnerkarriere, der favnede bredt og som stadig inspirerer og fascinerer.

Skrevet af Felix Rothstein

Felix Rothstein (1990) læser til daglig Litteraturvidenskab på Københavns Universitet. Udover at være anmelder på LitteraturNu, skriver han om tegneserier for Atlas og om tegnefilm på Ekkofilm.dk. Og så er han med til at arrangere tegneserieawardshowet Pingprisen.

Skriv til Felix

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *