Jødisk noir-krimi med eventyrligt snit – Michael Chabon DET JIDDISCHE POLITIFORBUND


I Michael Chabons nye bog bliver et gudsbenådet fortælletalent endnu en gang demonstreret. En krimi, som er meget mere end en krimi, i et fiktivt realistisk univers, som spræller af eventyrlighed.

Citat

Landsmans far spillede skak.
Hver morgen, i regn, sne eller tåge, gik han 3 1/2 kilometer til Hotel Einsteins kaffebar, satte sig ved et bord med aluminiumsplade inde bagerst med ansigtet med døren og tog et lille sæt skakbrikker af ahorn og palisander frem som var en gave fra hans svoger. Hver aften sad han på sin bænk bagerst i det lille hus i Adlergade hvor Landsman voksede op, og studerede de 8-9 korrespondancepartier han havde gang i på ethvert givet tidspunkt. Han skrev notitser til Chess Review. Han reviderede en Tartakowerbiografi som han aldrig helt gjorde færdig eller opgav. Han fik pension fra den tyske regering. Og med hjælp fra sin svoger lærte han sin søn at hade det spil han selv elskede.

Michael Chabon er ikke en ny stjerne på firmamentet. Han har i lang tid været en af Amerikas litterære wonderboys, og herhjemme i andedammen blev han for alvor kendt med DEN UTROLIGE HISTORIE OM KAVALIER & CLAY. Det var en Pulitzer-vinder, og det er noget, vi læsere kan forstå.

Med DET JIDDISCHE POLITIFORBUND begiver Chabon sig ud i krimigenren. Detektiven er i bedste noir-stil en falleret kriminalbetjent. Engang var han betjenten, som fuldførte, hvor de andre måtte give op, men nu er han en skygge af sig selv. Som prikken over i’et bliver den mandhaftige eks-kone Bina hans overordnede. Meyer Landsman har intet at miste på nogen som helst konto.

Landsmans miserable liv udspiller sig i det jødiske distrikt Sitka beliggende i Alaska. I bogens univers blev det oprettet, efter at Israel brød sammen i 1948, men nu skal distriktet afvikles, og beboernes skæbne er uvis. Samtidig bliver en mand myrdet på Landsmans elendige hotel. Eks-konen arkiverer sagen som uopklaret, men Landsman har fået færten af noget stort, og sammen med den noget korpulente men yderst venligtsindede makker og fætter Berko går han i gang med efterforskningen.

Denne fortælling fremstår meget levende, og det oven i købet på en eventyrlig måde, selvom rammen er realistisk. I DET JIDDSCHE POLITIFORBUND beskrives det jødiske distrikt nemlig med en fantastisk detaljerigdom. Personerne er f.eks. ikke bare drivkrafter i plottet. De er mennesker med deres egen kringlede historie. Derfor er bogen ikke bare en krimi. Det er en fantastisk roman, hvor kriminalplottet er den røde tråd. Chabons underfundige sprog og metaforik understreger på fineste vis eventyrligheden.

Michael Chabon er ikke den eneste, der mestrer det, man kan kalde det realistiske eventyr. Det samme gør Jonathan Safran Foer, en anden amerikansk wonderboy, som det danske publikum også har taget til sig. Det realistiske eventyr gør de mest trivielle ting spændende ved at give dem en historie og fortælle historien, som var det Aladdins hule, der var tale om. Derfor er det heller ikke magisk realisme, for der er ikke tilsat noget magisk. Det magiske er allerede i vores genkendelige verden.

DET JIDDISCHE POLITIFORBUND er således både i stil og handling en stærk roman. En roman som ikke lader sig begrænse af krimigenren, men i stedet udvikler sig originalt. Spændende, eventyrlig, mærkelig og meget chabonsk.

Til sidst et lille tip til forlaget: Stav navne rigtigt på coveret. Det andet virker lidt utjekket. Især når navnet er fremhævet med rødt.

Skrevet af Rebekka Byberg

Rebekka Byberg er en knivskarp historiker med speciale i moderne europæisk historie og politik. Men historie og politik er jo ikke alt, så man kan også finde hende hjemme i lænestolen med en skønlitterær bog (fra Lykke-Per til Harry Potter), i biografen (fra Coen-brødrene til Bollywoodbaskere), til en koncert (rock"n"roll) eller på en badmintonbane (fra spektakulær offensiv til systematisk defensiv).

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *