Juletid er krimitid – Gretelise Holm FORHÆRDEDE TIDSELGEMYTTER


Gretelise Holm tager en pause fra sin krimiserie om journalisten Karin Sommer og introducerer i stedet Sommers mandlige modstykke, vicepolitiinspektør Rolf Greve. Og sikke et held for ham. Der er nemlig både spektakulære mord og modne romancer i vente.

Citat

Trappen til krypten snoede sig ned til venstre for koret, og allerede da Michael var kommet en halv omgang ned, kunne han se, at døren stod på klem, og at der var tændt lys derinde.
’Hallo!’ råbte han. ’Hvem er det? Er alt i orden dernede?’
Den tunge dør gled langsomt op, og der skulle gå år, før Michael kunne fortrænge det overraskende syn:
Hjælpe præsten Sune Storm stod med et blodigt krucifiks i sin højre hånd, og han var smurt ind i blod langt op ad armene.
’Jeg er bange for, at Eske Abild er død,’ sagde han stille.

I Gretelise Holms nyeste krimi FORHÆRDEDE TIDSELGEMYTTER er der blodige krucifikser, forløjede præster og hemmelige selskaber. Det er ren Dan Brown. Hvis det da ikke lige var, fordi opklaringsarbejdet foregår i luntetempo, og fordi bogens hovedperson er den lidt for gamle, lidt for længe single, alt for meget han-burde-SÅ-meget-flytte-fra-sin-mor viceinspektør Rolf Greve. Og så er vi tilbage i et genkendeligt Gretelise Holm univers, hvor mennesker er elsket for deres fejl, og de onde er dem, der ikke tager ansvar for deres eget liv.

Midt i kirkeårets travleste måned bliver sognepræsten Eske Abild dræbt, først forgiftet og siden slået i hoved med et krucifiks. Der er mistænkte nok at tage af, for Eske var en stærk kandidat til bispeembedet og ikke så lidt af en kvindebedårer. Som en del af opklaringsarbejdet må Rolf Greve sætte sig ind i teologiske spørgsmål og interne stridigheder i folkekirken. Ikke mindst gennem samtaler med den lækre præsteafløser Margrethe.

Det er helt klassisk Gretelise Holm at have et spor i romanen, der skal belyse et emne med relation til det egentlige plot. I tidligere bøger har vi blandt andet lært om hekseafbrændinger og tyskerhadet efter Anden Verdenskrig, og i denne bog er det altså teologi for nybegyndere. Det lugter lidt af jul i en krimi, der ellers er helt blottet for julestemning. På bogens forside bliver den omtalt som en ’julekrimi til mandelgavepris’, men det skal man altså ikke lade sig snyde af – eller lokkes af, alt efter temperament.

Enkelte anmeldere har være bekymrede for, at FORHÆRDEDE TIDSELGEMYTTER skulle være et bestillingsarbejde. Den er lidt for smart tænkt, synes de. Det er muligt, at den er det. Men herfra kan jeg i så fald kun bifalde bestillingen, redaktøren er trods alt den nye forfatter, som man siger på universitetet. Bogen har fået genrebetegnelsen minikrimi, hvilket er ført ud i selve layoutet. Bogen fylder ikke mere, end at den kan være i en lille dametaske. Og det er godt tænkt, for mandelgaver er, som alle ved, små.

FORHÆRDEDE TIDSELGEMYTTER er muligvis ikke Holms bedste krimi, og de teologiske indslag er helt sikkert lidt for ABC-agtige for mig, grænserne er simpelthen trukket for stærkt op og tjener dermed mere til at bekræfte en i de allerdummeste fordomme om troende, end til for alvor at sætte ens holdninger på prøve. Og det synes jeg, er synd, for jeg tror faktisk, at det er det, Holm gerne vil. Hun må stole lidt mere på sine læseres tålmodighed. Men når det er sagt, er FORHÆRDE TIDSELGEMYTTER også en hyggelig krimi, der er skrevet med et smil på læben og uden for mange dikkedarer. Læs den trygt, men helst på fuld mave.

Skrevet af Helle Eeg

Helle er cand.mag i dansk.

Skriv til Helle

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *