Kærlighed og ironi i perfekt harmoni – Jane Austen STOLTHED OG FORDOM


Jane Austens klassiske kærlighedshistorie indbyder til sødmefyldte suk og et rigtig godt grin.

Citat

Det er en almindelig udbredt opfattelse, at en enlig mand med en passende formue må have brug for en hustru.
Uanset hvor lidt man måtte kende til en sådan mands følelser og anskuelser, den første gang han viser sig i nabolaget, er denne opfattelse så indgroet i de lokale familiers tankegang, at han betragtes som en af deres døtres retmæssige ejendom.

Lad os slå fast en gang for alle, at Jane Austens kærlighedsromaner ikke er nogen surrogatverden for psykotiske og overfølsomme kvindemennesker med hang til tårer og fyldte chokolader. Godt nok er det klassiske askepot-plot, som hendes bøger ofte er bygget op om, blevet kopieret i alskens livløs og vammel kiosklitteratur, men det ændrer ikke ved, at Austens romaner er intelligent underholdning på højt plan.

Hendes mest kendte værk STOLTHED OG FORDOM er netop genudkommet i en uforkortet dansk udgave. Mange kender måske allerede historien om den svære kærlighed mellem den skarptungede middelklasseskønhed Elisabeth Bennet og den stolte adelsmand Mr. Darcy fra diverse tv-serier og filmatiseringer. Derfor vil jeg heller ikke dvæle længe ved den del af historien, men blot nævne, at det handler om en række intriger og forviklinger, fordomme og stoltheder (!), som gennem romanen forhindrer de to hovedpersoner i at give sig hen til hinanden. Kærlighedshistorien i STOLTHED OG FORDOM er både spændende og eminent fortalt – og man skal være en grum kyniker, hvis man ikke lader sig rive med af den romantiske stemning.

Det, som imidlertid giver romanen det sidste skub op på klassikerhimlen, er dens satiriske behandling af det hykleriske middel- og overklassemiljø i slutningen af 1700-tallet. For middelklassen handler livet udelukkende om at gøre et godt parti og indsmigre sig hos overklassen, som omvendt bruger al energi på at understrege afstanden til førstnævnte. Begge projekter føres så emsigt og ærgerrigt ud i livet, at en uendelig række pinlige episoder opstår. Det er tæerkrummende og hylende morsomt på samme tid. Til denne del af historien hører blandt andet den sleske Mr. Collins, som fyrer indøvede og slimede artigheder af i et væk, Bennet-søstrenes hysteriske mor, som med største påtrængenhed jagter potentielle svigersønner og den uudholdelige tørre og snobbede Lady Catherine de Bourgh.

Genudgivelsen af STOLTHED OG FORDOM kan kun siges at være den perfekte lejlighed til at stifte bekendtskab med eller genopdage en af kærlighedslitteraturens mest strålende klassikere. Så glæd dig til at læse en romantisk love story i skøn forening med hyklerisk idioti og bidende ironi.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *