Katastrofens kandidat – Rudolph W. Giuliani LEDERSKAB


Hvordan leder man en by som New York gennem det totale kaos, den største nationale krise i nyere historie og et kolosalt sorgarbejde? Rudy rules – synes svaret at være, og det er samtidigt sloganet for forfatterens valgkampagne til det amerikanske præsidentvalg.

Kort efter at det første tårn styrter ned den 11/9 2001, dukker N.Y.’s daværende borgmester op på tv-skærmene i USA. Fyldt med sod, støv og med regnende glas i baggrunden lignede han en soldat på slagmarken. Han beordrede folk til at søge nordpå, fortalte hvad han vidste, og lovede ellers ingen magiske løsninger. Det var ærlig og direkte kommunikation på stedet.

Sådan lærte New York’ere og amerikanere Rudolph W. Giuliani at kende under katastrofen den 11. september, også mens de stadig ventede på besøg af deres præsident. ’Rudy’ reorganiserede hurtigt byens styre, så politi og brandvæsen fik så effektive arbejdsbetingelser som muligt, og han og hans folk deltog i op mod tyve begravelser af brandmænd om dagen. ’Bryllupper er valgfrie, begravelser er obligatoriske’, som et af hans ledelsesprincipper lyder.

I LEDERSKAB kæder han sådanne fjorten forholdsvis simple overbevisninger sammen med ulykken den 11/9, og gør dem dermed til et spørgsmål om liv og død. Han anvendte fx strategien ’Offentliggør altid resultater, aldrig intentioner’ i de dage, hvor utallige mennesker klyngede sig til falske forhåbninger om at finde liv under tonsvis af brændt stål.

I asken fra Twin Towers opstod en national helt, der blev slået til ridder af dronning Elizabeth II og kåret som ‘Årets person’ af Time Magazine, men også en potentiel præsident. Hans valgkampagne til præsidentvalgt i 2008 for Republikanerne er skudt i gang, og derfor udkommer bestselleren fra 2002 i dansk oversættelse netop nu. Bogen ligner for så vidt også en velskrevet valgtale; manden fortjener virkelig at blive USA’s næste præsident, når han har ledet et bystyre med 250.000 ansatte gennem otte år uden at begå fejl…

Skrevet af Jannie Schjødt Kold

Har altid tændt på ord og brugte som barn mere tid i selskab med De Fem end med familien. Rykkede til København og læste Litteraturvidenskab og filosofi, og var i en periode også ugens gæst på Teatervidenskab. Startede sammen med Nanna Goul webmagasinet www.litteraturnu.dk Har gennem tre år arbejdet med kommunikation og ledelse for Dansk Røde Kors i hovedstaden og i to år været skrivende webredaktør hos Egmont Magasiner. Nyder nu at sidde i eget kontor på Vestegnen, hvor hun sammen med journalist Marianne Bindslev driver det journalistiske produktionsselskab Westendstory.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *