Forside

Køb en ugle mens tid er – Philip K. Dick DRØMMER ANDROIDER OM ELEKTRISKE FÅR?


Bogen bag kultklassikeren Blade Runner er kommet i en ny dansk udgave. Philip K. Dicks sci-fi roman er fortryllende læsning, der dog ikke gør sig særlig godt på dansk.

Citat

Apoteker på Mars, læste han. Eller i det mindste havde androiden brugt dette som et dække. I virkeligheden havde den sandsynligvis været arbejder, markarbejder, og aspireret til noget højere. Drømmer androider? spurgte Rick sig selv. Åbenbart; det er derfor de af og til slår deres arbejdsgivere ihjel og flygter hertil. Et bedre liv, uden trældom. Som Luba Luft; synge Don Giovanni og Le Nozze i stedet for at pukle hen over en gold klippebestrøet mark. I en ubeboet kolono-verden.

Drømmer androider om elektriske får? Det er spørgsmålet. Et spørgsmål der åbner op for en filosofisk diskussion om, hvad livet er, hvad bevidsthed er, og hvad den er værd. Philip K. Dick har forfattet en fremtidsroman, der siden den første udgivelse i 1968 kun er blevet mere relevant.

Inden jeg kan komme nærmere ind på de filosofiske implikationer af androidernes eksistens i DRØMMER ANDROIDER OM ELEKTRISKE FÅRs dystopiske verden, kan jeg ikke komme udenom den danske oversættelse. Dicks sprog er ligetil og jordnært, talesprog. Hans punktsætning er overvældende, men giver sådan set mening. I forsøget på en korrekt dansk oversættelse bliver sætningerne dog kringlede og punktsætningen forvirrende. Det skete ofte under læsningen, at jeg måtte stoppe op og læse en sætning igen. Dette kan skyldes at Dicks sprog simpelthen er svært at gengive på dansk, hans skrivestil er ofte præget af slang, der ikke gør sig godt på dansk. Men derudover kom jeg også til den konklusion, at den danske udgiver havde glemt en korrekturlæsning: “jeg er ligeglad med om. Roy Baty pløkker Dem ned.” Disse forvirrende punktummer sniger sig ind i for store mængder gennem hele bogen, og det er ren og skær sjusk.

Selve historien i DRØMMER ANDROIDER OM ELEKTRISKE FÅR er heldigvis spændende nok til, at man tilgiver de forpurrende slåfejl. Historien udspiller sig i 1992, efter Verdenskrig Terminus, en altudslettende krig, der har efterladt Jorden øde og indhyllet i giftige gasser. De fleste mennesker har forladt kloden og koloniseret andre planeter, men nogle få er blevet tilbage, enten fordi de ikke blev godkendt til rejsen, eller af nostalgiske årsager.

Bogens hovedperson, Rick Deckard, er prisjæger i San Fransisco. Hans job er at finde bortløbne androider og ‘trække dem tilbage’, dvs. dræbe dem. Disse androider er blevet bygget som arbejdskraft og/eller fornøjelse for menneskene ude i kolonierne, men til tider flygter de tilbage til jorden for at undgå deres intetsigende eksistens som arbejdsdroner. De nyeste androider er Nexus-6 modellen, næsten umulig at skelne fra et rigtigt menneske, det eneste der adskiller maskinerne fra os, er deres mangel på empati. Deckard må derfor teste de mistænktes empati før han kan ‘trække dem tilbage’. 

Det er i Deckards jagt på seks Nexus-6 androider at han kommer ansigt til ansigt med spørgsmålet om androidernes eksistens virkelig er mindre værd end menneskets? Efter krigen blev næsten al dyreliv udryddet, hvorfor dét at eje et levende dyr er det højeste statussymbol, et minde om en anden tid. De stakler der ikke har råd til at betale formuer for et levende dyr, må tage til takke med et elektronisk, en dyreandroide, der i alle henseender opfører sig som et rigtigt dyr. Kan androider drømme om selv at eje et får, og føle empati med det? Kan de forstå og handle moralsk, kan de følge en religion? I så fald, hvad er så forskellen på deres liv og vores, og hvorfor er deres liv mindre værd?

Debatten om kunstig intelligens har efterhånden huseret i mange år, og den bliver kun mere relevant, eftersom vores teknologiske udvikling snart gør det muligt for os at bygge robotter, der kan handle og reagere intuitivt på deres omgivelser.  Spørgsmålet om, hvornår grænsen for kunstigt liv er nået, har været tema for et utal af film og bøger, og Philip K. Dicks roman er en af de mest elegante og underspillede værker inden for denne genre. 

DRØMMER ANDROIDER OM ELEKTRISKE FÅR er en klassiker. Bogen er ikke særlig lang og kan hurtigt læses – men de filosofiske implikationer tager det måske længere tid at slippe af med. Jeg bliver dog nødt til at anbefale den engelske originaludgave – den sjuskede danske oversættelse yder ikke Philip K. Dick retfærdighed.

Skrevet af Mette Skovdal Clausen

Mette er født 1987 og er cand.mag i filosofi. For tiden arbejder hun som tekstforfatter og manuskriptlæser og prøver stadig at finde mere tid til at læse. I sin fritid læser Mette både filosofiske og skønlitterære bøger og har en forkærlighed for så forskellige forfattere som Friedrich Nietzsche, Douglas Adams og Scott Fitzgerald.

Skriv til Mette

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *