Kulørt og letlæst – Ronald Bergan ASCHEHOUGS BOG OM FILM


Denne filmbog er som et kulørt blad: masser af billeder, små faktabokse og overfladiske beskrivelser. Dejlig at bladre skødesløst igennem i sommervarmen, mens man fantaserer sig selv om til en glamourøs 30’er filmstjerne.

Bredden i bøger og blade om film er stor. Fra kunstteoretiske analyser, hvor kameravinkler, intertekstualitet, lyssætning og skuespillernes mimik ses i lyset af Lacans psykoanalyse eller Marx’ klassesamfund til hæfter, som på skinnende papir oplyser om de seneste filmpremierer, hvilke stjerner der er med og hvad handlingen er, uden at give kritik.

ASCHEHOUGS BOG OM FILM kommer sidstnævnte kategori nærmest. Den er oplysende på en letlæst måde, og man får masser af små lækre godbidder undervejs, som filmverdenens udenomsægteskabelige eskapader og diverse stjerners indkomst og nykker.

Bogen er ikke kun en gennemgang af filmhistorien. Der er også kapitler om filmproduktion, filmgenrer, film fra hele verden, instruktører og endelig en filmenes top hundrede. Det fungerer godt at splitte materialet op på denne måde. Især er genrekapitlet godt, fordi det viser ligheder mellem film som tidsmæssigt ligger langt fra hinanden. Den lighed fanger de kronologiske filmhistorier ikke. Til gengæld er afsnittet om filmproduktion umådelig kedeligt i sine beskrivelser af hvad instruktører, skuespillere, sminkører, lydfolk osv osv laver.

Et top hundrede kapitel er altid et hit for filmfans. For her kan man nikke selvtilfreds med, for hver film man har set, glæde sig til de film man endnu ikke har set og brokke sig over de yndlingsfilm, som ikke er med.

ASCHEHOUGS BOG OM FILM har bestemt sine svage sider. Den er f.eks. så overfladisk i sine beskrivelser at det nærmer sig opremsning, og det kan sine steder være en smule kedeligt. Men den har også sine stærke sider; den er letlæst, giver et hurtigt overblik og vægten er lagt på underholdning, hvor man sagtens kan bladre og kigge på billeder og læse lidt hist og pist.

Kort sagt er den perfekt til en søvnig sommereftermiddag i filmens fantastiske verden, eller som opslagsværk til at finde en titel, et årstal eller en hurtig handlingsbeskrivelse.

Skrevet af Rebekka Byberg

Rebekka Byberg er en knivskarp historiker med speciale i moderne europæisk historie og politik. Men historie og politik er jo ikke alt, så man kan også finde hende hjemme i lænestolen med en skønlitterær bog (fra Lykke-Per til Harry Potter), i biografen (fra Coen-brødrene til Bollywoodbaskere), til en koncert (rock"n"roll) eller på en badmintonbane (fra spektakulær offensiv til systematisk defensiv).

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *