Kun en blyant fra alting – Peter Laugesen VEJRUDSIGTER


Med sin nye bog VEJRUDSIGTER griber Peter Laugesen tilbage til de bogstaveligt talt tynde bøger, han skrev over flere perioder for 30 år siden. Således vendes bunken i et af dansk litteraturs mest omfangsrige forfatterskaber.

Digt

nede på skrænten
går hr. krage
han er i sit stiveste puds
det er han altid
det er vinden der har blæst det på ham
fra alle hjørner af alle tider
hr. krage er distingveret
han er både til billard
og begravelse
hr. krage kan godt lide efterår
når alle nødderne dratter ned
og bladene rasler
det er hr. krages kulørte perkussion
oven på det kan han holde sin kæft
for det meste
og skulle han alligevel sige et kvæk
ved han at det
er han også klædt på til

I Peter Laugesens syv år gamle digtbog TRASHPILOT slår digteren pludseligt over i en essayistisk tone. Emnet er haiku og sidetallet 128:

– Den oprindelige haiku var parodisk, blandede hverdagssnak
med den høje kinesiske tradition. De 17 stavelser var
ikke et absolut første krav, selvfølgelig er billedet
vigtigere end om der nu lige er 17 stavelser. Måske er der
18, måske er der 15. Man sigter på 17 […]

Laugesens løsagtige forståelse af den stramme haikuform har været karakteristisk for den sene halvdel af forfatterskabet. Her har haiku’erne og deres minimale væsen været indlejret i voluminøse bøger og deres maksimale væsen – det små har været som pausefisk i det store.

I VEJRUDSIGTER er det præcis omvendt, og det store er nu som pausefisk i det små. Laugesen bruger haiku-rammen ikke blot til haikudigte, men også som et overordnet bogprincip. For det første er den nye bog 50 sider kort. Dernæst er alle digte titelløse, (næsten) uden versaler og (næsten) uden tegnsætning – fratrukket brugen af tankestreger. Alle fire karakteristika er udtryk for, at digteren har sigtet mod en overordnet kompositorisk minimalisme. Det har Laugesen gjort før, nemlig i 1970’erne med titler som SPROGETS YOGA og FORSTAD TIL INTET.

I 2007 er Laugesen igen en mand af få ord, kontant registrerende og minutiøst fokuseret, og som det hedder et sted i VEJRUDSIGTER, er der tale om ”overklippede sætninger med 30 år mellem ordene”. De få og små digte er centreret om årstidernes skiften, som for øvrigt også den originale haiku var det – Fuji på Honshu er blot skiftet ud med kælkebakken i Brabrand.

Når skriftkvantiteten er holdt stangen, forskyder skriften sin opmærksomhed mod de mindste betydningsbærende elementer i ordforløbene:

– stride rør
synger af dynd
op gennem is

Læg her mærke til det taktile brug af hhv. den indledende og afsluttende i-lyd, der lukker munden, og den åbnende ø-, y-, o-lyd, der pakkes ind i digtet. Laugesen excellerer i den slags lydlige og rytmiske kvaliteter, så det er en ren fornøjelse at læse disse digte. De er skrevet af en herre, der som få andre er velbevandret i det danske sprog.

Hvor Laugesens to seneste bøger var mærket af en agiterende geopolitisk vrede, er VEJRUDSIGTER anderledes lokal og introvert. Som det er med Laugesen, skal disse rytmisk tilbagevendende skift i forfatterskabet altid tages med et gran salt. VEJRUDSIGTER forholder sig da også til sit umiddelbart introverte udtryk på samme måde som Laugesen forholder sig til haikuens reglement (se ovenfor). VEJRUDSIGTER er på trods af sit minimale udgangspunkt ofte parodisk, f.eks. når Erik Påskes schlager NAVERSANGEN (Åh disse minder…) transformeres gennem erindringens langsomt forsvindende brudstykker. Den æstetiske højglanspolering er heller aldrig bleg for at rode engelske gloser og vulgærsprog ind i de små udladninger. Som det hedder et sted, befinder digtene sig ”kun en blyant fra alting”, og et andet sted, selvportrætterende:

– […] det er hr. krages kulørte perkussion
oven på det kan han holde sin kæft
for det meste […]

I VEJRUDSIGTER holder Laugesen akkurat IKKE sin kæft, og det er han eminent god til lige akkurat IKKE at gøre.

Skrevet af Søren Langager Høgh

Født 1977 Cand.mag, dansk og litteraturvidenskab, Københavns Universtitet Ph.d.-stipendiat med titlen ""Litteraturens ting"", Københavns Universitet.

Skriv til Søren

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *