LitteraturNu dækker Forfatterskabet på Roskilde Festival
Gyldendal og Rosinante&Co præsenterer fra på søndag og for femte år i træk litteratur på festivalen – denne gang dog inden for en reduceret ramme.
Programmet for opvarmningsdagene på Roskilde Festival er efterhånden tæt på lige så rigt som selve musikprogrammet, og her har forlagene Gyldendal og Rosinante&Co’s litteraturscene ‘Forfatterskabet’ i fire år været et blandt mange tilbud til festivalgængerne. Siden 2011 har der her fundet oplæsning, debat, lydeksperimenter og ordbingo sted – alt sammen i den kuppelformede ‘dome’.
Efter tre år har trækonstruktionen dog måttet lade livet, og litteraturscenen finder i år sted på nye præmisser. Helt nøjagtigt bliver der i år tale om tre aftenarrangementer fra søndag til tirsdag à 45 minutters varighed mod tidligere års op til fire timers litterære udskejelser. Derudover bliver der grundet scenens udformning plads til færre deltagere ved arrangementerne.
– Vores treårige aftale med Roskilde Festival løb til og med sidste år, og herefter vidste vi ikke, hvad der skulle ske, fortæller marketingkoordinator Ellen Ingerslev Kristensen fra Rosinante & Co., som har været med til at arrangere Forfatterskabet.
Samtale og diskussion
Roskilde Festival tilbød først for nylig de to forlag en plads i en af de nye ‘dreamcatcher’-telte på det område, der kaldes RISING (område E). Her har de fået mulighed for at være en del af et overordnet tema betitlet ‘change’, som er arrangeret af Roskilde Festival og Askov Fonden og omhandler ‘det meningsfulde ungdomsliv’. Herunder har der været defineret en række undertemaer, som Forfatterskabet har sammensat et program omkring; nemlig ‘familie/identitet’, ‘klima/samfundsengagement’ og ‘ungdomsliv/jagten på meningen/findes den?’.
– Vi har inviteret forskellige forfattere, hvis værker berører de her undertemaer. Formålet med RISING er at facilitere samtale og diskutere holdninger, og som noget nyt er Forfatterskabet derfor i år bygget op som en blanding af oplæsning og samtale med forfatterne. Ud fra den ramme, vi indgår i, er vi er godt tilfredse med det program, vi på kort tid har stablet på benene, siger Ellen Ingerslev Kristensen og fortsætter:
– De tidligere år har vi har haft stor frihed til at sammensætte et program, hvor vi fik mere tid. Men nu prøver vi noget andet – og det er bare en del af præmissen ved at være med på Roskilde, at forholdene ændrer sig.
Ingen Hvedekorn i år
Litteraturkritiker ved Weekendavisen og redaktør på Hvedekorn, Lars Bukdahl, beklagede sig forleden på sin blog over, at der i år ikke bliver plads i programmet til Hvedekorn, som de tidligere år har bidraget med oplæsning. Han kalder desuden de ungdommelige temaer ‘en grusom vits’. Ellen Ingerslev Kristensen forklarer, at forlagene meget gerne havde set Hvedekorn som en del af programmet, men at det ud fra det givne oplæg ikke har været muligt:
– Vi har været rigtig glade for at have Hvedekorn med i alle fire år, og hvis vi havde haft mulighed for det, var de også kommet med i år. Vi vil til enhver tid kæmpe for at få dem med. Rosinante&Co udgiver jo Hvedekorn, og vi betragter tidsskriftet som en del af os selv. Hun forsikrer, at Gyldendal og Rosinante&Co forsat vil kæmpe for at give litteraturen så meget plads som muligt på festivalen.
– Opbakningen har været stor de foregående år, og det har været skønt at opleve interessen for at lytte til litteratur. Vi er rigtig spændte på, hvordan det kommer til at forløbe i år, og vi går ind til det på de præmisser, der nu er, slutter hun.
Forfatterskabet løber af stablen fra søndag den 28. juni t.o.m. tirsdag den 30. juni, hver aften fra kl. 20.45-21.30 – og LitteraturNu er til stede alle dage. Blandt de deltagende forfattere er Jens Blendstrup, Theis Ørntoft og Caspar Eric, mens Cav Bøgelund igen i år er facilitator på scenen.
Læs mere om Forfatterskabet og de enkelte arrangementer på Facebook.
Læs hele vores dækning af Roskilde Festivalen 2015
Tæt Talk – ROSKILDE FESTIVAL 2015
Ordentligt udeklima – ROSKILDE FESTIVAL 2015
Litterær intimitet – ROSKILDE FESTIVAL 2015