LitteraturNu er på Festival – ROSKILDE FESTIVAL 2010


Følg med Deres udsendte ud i varmen og støvet på jagt efter poesien på Roskilde Festival 2010.

På sidste års Roskilde opfandt LitteraturNus Anders Gudmundsson genrebetegnelsen ’teltpoesi’. Genren dækker ikke blot de ord, vers, strofer, sange, der findes på folks telte, men også på flag og maver og diverse andre flader i lejrene på campingområdet. Anders fandt – sådan er det jo – med møje og besvær det, han søgte. Men hvordan ser det ud i år? Har poesien søgt ly for varmen og solen, eller står den dér mellem øldåser, luftmadrasser og en mad med makrel i tomat, poesiens blå, blå blomst?

Jagten starter ved port 7, dér hvor man går ind på selve festivalpladsen ved Arena. De, der bor her, har været her tidligt, sikkert siden lørdag morgen, og måske har de også været med til at vælte hegnet. Det er med andre ord de mere ivrige af festivalens gæster, som holder til her. Også selvom rygtet i år lyder, at Camping Vest er det nye Øst …

Det må dog hurtigt konstateres, at det er småt med den poetiske ivrighed heromkring. Ja ja, der er masser af en- eller tostavelsesord, der henviser til kønsorganer, forplantning og druk. Men ambitionerne er højere her på festivalens første dag, så turen går videre i retning af Camping Vest, hen mod broen over jernbanen. Der er 25 grader varmt og folk ligger døsige i den smule skygge, der er. Eller de spiller luftguitar ved festivalradioen på Camping G. Og netop her begynder der faktisk at ske noget. Et bogstavrim: ’Vodka er min Ven’, står der på et flag.

På den anden side af jernbanen står en genbrugsstation, hvor man kan aflevere sine tomme dåser og flasker. De har det både tidstypiske og kække slogan ’Yes, we trash can’. Således opløftet fortsætter jagten, og snart støder jeg på denne flertydighed: ’Billen kalder Calles tissemand’. Det er vist dyret, der hentydes til, i hvert fald er der en tegning af en mariehøne (?) på teltdugen ved siden af sætningen. På vej hjemad møder jeg Camp Leth og således overbevist om poesiens levedygtighed i campingområdets barske miljø lukker jeg notesbogen for nu.

Skrevet af Martin Baake-Hansen

Martin skriver ph.d. om nostalgi i romaner af Joseph Roth, Sándor Márai, Imre Kertész og Herta Müller. Anmelder desuden ved tidsskriftet Standart.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *