Med lov skal land bygges – Martin Jensen KONGENS THEGN


Glimrende afslutning på Martin Jensens middelalderspionthrillerserie om Halfdan, Winston og Alfilda, hvor det lykkes at binde den spændende historie om etableringen af en nation sammen.

Citat

“Du er en mand, det er svært at blive klog på, Halfdan.” Nu var det Knud, der talte. “Men du er en mand, der aldrig har talt eller handlet falsk mod mig. Fortsæt med det, når vi nu gør dig mægtig. Dét er din vej frem.”

KONGENS THEGN er det syvende sidste bind i historien om Halfdan, Winston og Alfilda. Serien er ikke bare en fortælling om tre venner og deres rejser rundt i vikingetidens England, men i lige så høj grad historien om Halfdans udvikling fra en ung, ærekær spradebasse, der ikke har blik for andres ve og vel end hans eget, til en herremand, der sætter sine undersåtter og landets sikkerhed først. Som historien udvikler sig over de syv bind, vokser den fra at handle om Halfdans udvikling til fortællingen om det land, der er ved at forme sig efter vikingekongen Knud har vundet tronen. Det bliver en historie om et samfund, der går fra at være styret af den stærke arm til at være reguleret af fælles love, og således spejler transformationen af landet og Halfdans udvikling sig i hinanden.

Martin Jensen, der også har skrevet middelalderserien om Eske Little, byfogden i Assens, har et stærkt greb om den tid, han placerer sine historier i. For Halfdan, Winston og Alfildas vedkommende er det brydningstiden omkring år 1000, hvor England endeligt erobrers af vikingen Knud. Jensen formår ikke bare at male en troværdig kulisse for sine historier, men også at give dem liv og autencitet gennem en fin sans for livets vilkår i datidens England. Det gælder både de små dagligdags hændelser omkring spisebordet og magtspillets store linjer. Og det sker ikke mindst uden at forfalde til unødvendig romantisering over hjelmprydede vikinger og trælle i særk. Hans grundige forarbejde afspejles også i sproget, som er domineret af thegner, sværd i balg og priorer, der ønsker psaltere udført. Det er ganske små greb – heller ikke dét er overgjort – men de fører læseren ind i en tid, hvor man kan lugte møddingen og smage maden som fx her:

– Maden var rigelig og veltillavet, brødet – i det mindste det, der blev sat foran os – bagt af hvede, og kødet, en velstegt ung galt, var ferskt selv så sent på forsommeren, til gengæld var saltkarret bredfyldt og saltet selv kun en anelse gråt.

I den ramme lader Martin Jensen en enkel krimigåde drive historien frem. I KONGENS THEGN er en magtfuld herremands pengeskrin blevet stjålet fra en af hans fogeder, og Halfdan og Winston tilkaldes for at løse gåden. Samme greb bliver brugt i seriens øvrige bind, og i løbet af serien er Halfdan og Winston blevet Kong Knuds pendant til politiets rejsehold, kongens (snus-)hunde. Men de er mere end det. De er også kongens øjne og ører, hvor de kommer frem, og deres opgave er også at styrke kongens position i det intrigante og brutale magtspil på tærsklen til etableringen af en stærk central magt. Bøgerne er derfor lige så meget middelalderlige spionthrillere som regulære krimier.

Så når det viser sig, at skurken i KONGENS THEGN er en mand, der tror, han er hævet over loven, så bliver domfældelsen over ham ikke bare til en reetablering af samfundets orden, som man ser det i mange krimier, men den bliver et middel til at lovfæste landet. Den bliver en anledning til at vise, at ingen – uanset hvor magtfuld – står over loven. Det bliver fortællingen om at ‘med lov skal land bygges’.

At Martin Jensen ubesværet bevæger sig mellem den enkle kriminalhistorie, Halfdans udviklingshistorie og fortællingen om skabelsen af et retssamfund og samtidig garnerer det hele med en stilsikker miljøbeskrivelse, gør serien om Halfdan, Winston og Alfilda til aldeles glimrende læsning. Og jeg vil ikke tøve med at anbefale enhver, der kan lide at lade tiden flagre afsted i en god historie, at tage de syv bind med på stranden, i parken eller på sofaen, skænke sig et krus honningsødet mjød, skære sig en skive veltillavet galt og fortabe sig i den vel nok bedste middelalderspionthriller, der er begået i Danelagen.

Skrevet af Stefan H. Lezuik

Stefan er cand.mag. i Dansk fra Københavns Universitet.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *