Mildt ophidsende, stærkt underholdende – MAGASIN SCHÄFER #17


Peniskritik – den nye anmelderdisciplin, dagbogsklip fra kendte forfattere, drys af Søren Ulrik Thomsens visdom. Alt serveres i nyt nummer af MAGASIN SCHÄFER # 17, der har fjernet sig fra undergrunden.

Lad os slå det fast fra starten: Ja, det syttende nummer af Magasin Schäfer er den hund værd, det koster. Endda mere til. Men provokerende, avantgarde eller pasticheblad, som i fordums tid? Ikke længere.

Magasin Schäfer er redigeret med fantasien i trykkogeren af fireenigheden Morten Lindberg – alias Master Fatman, Henrik List, Martin Kongstad og Kim Foss. Alderen for de fire er noget nær de fyrre, og de har alle – på deres egen måde – været ude og brøle den etablerede kultur i dens glatte ansigt et par gange. Men som Politikens skribent Henrik Vesterberg så mildt antyder i sin anmeldelse, luner de fire sig i hver deres fede kulturlænestol med brede armlæn og har gjort det i en del år. List med sin karriere som kulturskribent på Berlingske Tidende, Foss som leder af diverse filmfestivaler, Kongstad på et reklamebureau og Morten Lindberg/Fatman som den institution, han nu er. Bladet udkom første gang for ti år siden, og målet har altid været at stikke den etablerede kultur en velplaceret fuckfinger i øjet.

Lær dog at ældes med stil, siger Henrik Vesterberg, der selv har bidraget til Schäfer med et lille delikat prosastykke, hvor både luderfisser og blod fra brystvorter er på menukortet. Så kunne man, som en lille afstikker, spørge sig selv, om Henrik Vesterberg selv blev ældre med stil? Men har han alligevel ret? Er Schäfer blot endnu et udslag af dekadent firserpunk, der vil være i opposition, men som nu holder kramagtigt fast til et koncept, der er slået i stykker af de fire herrers alder og position? Lad os få syn for Schäferens indmad.

Det smagfulde tema er litteraturen, som er spændt op til en ordentlig omgang beskidt lir og mundgejl. På den sjove måde. Magasinet består af nye noveller fra blandt andet Benn Q. Holm, Jeff Matthews og Jan Sonnergaard, hvis lille fortælling om en pige, der går på seksuel omgang i opgangen, er eminent. Forfattere som Naja Marie Aidt, Christina Hesselholdt, T.S. Høeg, Kirsten Hammann, Morten Friis, ovennævnte Henrik Vesterberg og mange flere har hver bidraget med et dagsskrift fra deres respektive dagbøger, et sjovt koncept, hvor du kommer tæt på fløden indenfor danske forfattere.

Perlen i Schäfer er et interview med Søren Ulrik Thomsen. Det er Kim Foss og Morten Lindberg, som interviewer, og man fornemmer deres sitrende nervøsitet, mens de skrider over Dronning Louises bro for at møde Mesteren in persona. Selve interviewet med Søren Ulrik Thomsen er en begavet lille sag – og her mener jeg Søren Ulriks svar og ikke Lindbergs & Foss’ spørgsmål.

Som et enhver andet litteraturmagasin med en god omgang respekt for sig selv indeholder Magasin Schäfer anmeldelser. Og Morten Lindberg har da også den skarpe pen fremme mod en række forfattere fra Morten Sabroe til Klaus Rifbjerg. Men oh, hvilke anmeldelser! Objektet for bedømmelse er disse forfatteres peniser i alle afskygninger, længder, krumninger, med både duppede og korkede overfalder. Hør lige vurderingen af Carsten Jensens ’ting’:

– Tyk som ind i helvede, flot brun, nærmest nøddefarvet og vejende godt og vel 270 gram. Det eneste minus er en lettere slidt fremtoning og et temmelig flosset hoved.

Og Jens Christian Grøndahls:

– Det er meget, meget tyndt med én stor blodåre, der ligesom snor sig op ad skaftet. Hovedet ligner et mellemstort svaneæg, men har ligesom et uhyggeligt grønligt skær.

Er det her så provokerende? Tja, måske i 80’erne, hvor tungsindige Peter Borum tilhængere var enige om at tage alting meget seriøst. Nu er det snarere blevet en morsom oplevelse, et velredigeret litteraturmagasin, hvis evne til at ophidse er middelmådig. Men anskaf dig den alligevel, for den litterære underholdning er helt i top.

Skrevet af Lene Winther

Lene Winther er bachelor i litteraturvidenskab og uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *