Muslimer, pirater og Das Beckwerk – KRITIK #180


KRITIK #180 byder på artikler om aktuelle emner som terror, ytringsfrihed og islamisme samt kritik af skønlitteratur og fagbøger.

Det er lidt synd, at denne udgave af KRITIK skal indledes med en artikel af den overvurderede Claus Beck-Nielsen, der under den kække epitet ”Das Beckwerk” skriver om Poul Behrendts DOBBELTKONTRAKTEN. Det er mildest talt en sløv start, så det er et ubetinget råd, at læseren springer direkte videre til Thomas Hoffmanns artikel ”Koranen som work-in-progress”, der tegner et detaljeret kort over de forskellige positioner inden for forskningen i koranens tilblivelseshistorie. Velskrevet og underholdende uden at svigte sin videnskabelige integritet behandler artiklen koranforskningens historie i øst og vest.

Mere islam i kapitlet ’Islamisme’, der indledes med Mehdi Mozaffaris ’Islamisme og totalitarisme’, hvor forfatteren overbevisende redegør for, hvordan den totalitære ideologi islamisme har udviklet sig fra religionen islam. Herefter følger Cairo-deklarationen om menneskerettigheder i islam, der taler sit eget tydelige sprog om problemerne ved at importere og implementere vestlige værdier i mellemøsten. Kapitlet afrundes med Tina Magaaards artikel om Tariq Ramadan, der hyldes af dele af den europæiske venstrefløj som en moderne reformator af islam. Den forestilling demonterer Magaard med et veltilrettelagt anklageskrift, der hudfletter ’Tariq Ramadans tvetungethed’.

Der er også blevet plads til et kapitel om karikaturstriden. Her har man givet ordet til tidligere trotskist Christopher Hitchens, hvis karriere som debattør mest af alt har formet sig som en serie af publicity stunts med retssagen mod Henry Kissinger og omvendelsen til neokonservatismen som to højdepunkter. At nogen kan tage manden alvorligt går simpelthen over hovedet på nærværende anmelder. Men her er han så med opfordringen ’Støt Danmark!’, der italesætter Danmark som et idyllisk hyggeland med religiøs pluralisme, og så skal det lige med, hvordan danskerne på heroisk vis hjalp jøderne under 2. verdenskrig.

Så er det bedre med tidligere politichef Jørn Bros artikel om den danske og europæiske terrorbekæmpelses historie, der afrundes med et sjældent set koncist og overbevisende argument for efterretningstjenestens øgede adgang til passagerlister og elektronisk kommunikation. Mikkel Thorup skriver om ’Pirater og terrorister’ med udgangspunkt i en aktuel amerikansk debat, der sammenligner kampen mod terrorisme med tidligere tiders kamp mod pirater. Det er lidt rodet og ikke lige overbevisende hele vejen igennem, men om ikke andet underholdende historisk læsning om sørøvere og de syv have. Peter Ulf Møllers ’Morderengle’ tager udgangspunkt i, at mange islamiske terrorister er veluddannede unge mennesker og drager en interessant parallel til zartidens Rusland, hvor unge studenter opflammet af social indignation blev hvirvlet ud i terrorisme og attentater på tsaren.

Og så er det dejligt at se, at Jesper Hoffmeyers pragtværk BIOSEMIOTIK ikke er glemt, men får fortjent opmærksomhed af semiotikeren Peer F. Bundgård. Marianne Stidsen og Nils Gunder Hansen tager henholdsvis Peter Høeg og Pablo Henrik Llambías under kærlig, kritisk behandling, mens Lilian Munk Røsing uddeler et forkølet stik mod den kognitive semiotik med en påstand om, at den er ubrugelig i mødet med den surrealistiske poesi i Simon Grotrians digte og salmer.

Alt i alt byder denne udgave af KRITIK på fin, varieret og mestendels udfordrende læsning, om end man nok burde have valgt en lidt bedre appetitvækker end ’Das Beckwerk’.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *