På de indre veje og afveje – Stefan Merill Block STORMEN UDENFOR
Blocks anden roman graver rørende og dybt i familiens mentale rodekasse og rammer både hjernen og hjertet.
Citat
Nogle gange var den synlige verden, ikke blot for Frederick og hende selv, måtte hun tænke, som en kollektiv fantasi, vi alle er blevet enige om at abonnere på i et forsøg på at skjule historien om det, der i virkeligheden plager os, og som vi ikke kan fortælle. Naturligvis spekulerede Katharine også af og til over, hvorfor hun overhovedet havde giftet sig med ham. Men så, i særlige øjeblikke ved sociale sammenkomster, mærkede Katharine næsten helt forskrækket en gnist af den ild, han havde været i stand til at tænde i hende, dengang de lige havde mødt hinanden. Hun har revset sig selv for sine beslutninger, for sin forhastede kasten sig ud i et ægteskab med denne mand, som hun i virkeligheden ikke kendte særlig godt.
Ligesom debutromanen EN HISTORIE OM AT GLEMME tager Stefan Merill Blocks anden roman STORMEN UDENFOR også udgangspunkt i hans familie. Denne gang med fokus på Blocks maniodepressive morfar, Frederick Merill, der bliver tvangsindlagt i 1962 af sin kone Katharine på USAs berømte psykiatriske hospital Mayflower. Hun efterlades uden penge og med tre børn, heriblandt Blocks mor.
STORMEN UDENFOR er en litterær gendigtning af bedsteforældrenes historie og starter, hvor den 7-årige Stefan finder sin mormor i færd med at brænde sin mands papirer, digte og breve. Herefter fylder Block hullet mellem indlæggelsen og de brændte ord med sin viden og erindringer om familiens historie sat på fiktionens formel.
Romanen krydsklipper mellem familien derhjemme og morfarens ophold på Mayflower. På hjemmefronten kæmper mormoren med skyldfølelse og med at skjule, hvad der er sket med familiens overhoved. Som ægtemand er Frederick både en helt og en skurk med en blændende intelligens og hang til drukture krydret med utroskab. Efterfulgt af infantile sammenbrud, hvor han græder i flere dage. På Mayflower møder han tilsvarende skæbner og starter sin kamp for at komme hjem til familien igen.
Med sit talent for det rørende og komplekse folder Block en fortælling ud, der er drevet af hans egen trang til at forstå og formidle den familieskæbne, som han er en del af. Stefan Merill Block fik selv stillet diagnosen maniodepressiv som 20-årig, og romanen bliver derfor også til en undersøgelse af, hvordan vores forfædres hjerter slår videre i os. Intet menneske er en tabula rasa.
STORMEN UDENFOR handler ikke om kemiske forklaringer på psykiske afvigelser men afsøger en psykologisk vinkel. Den sætter spørgsmål ved ’det normale’ og det psykiatriske systems famlende, og ofte forfejlede, forsøg på at skabe orden i menneskers indre kaos. Samtidig antyder den også, at psykisk sygdom i nogle tilfælde er en naturlig reaktion på uhyrlige oplevelser og en måde for mennesket at overleve på.
Block har sit fortællehåndværk i orden. Han digter rigt, empatisk og med masser af klogskab. STORMEN UDENFOR er, blandt mange andre ting, også en kærlighedshistorie på godt og ondt. Det eneste, man savner, er lidt mere drivkraft i fortællingen. Et plot, der ikke kun fanger en læser med interesse i psykologiske og eksistentielle problemstillinger, men også formår at lægge brikkerne på det handlingsmæssige plan, så man bliver holdt til ilden.
Der ER dramatiske begivenheder, der falder som små dryp rundt i romanen, men de er i den grad underspillet til fordel for den indre turbulens, romanens figurer gennemgår. Der ligger klart en pointe i at gøre det, men det forudsætter imidlertid, at der skabes og opretholdes en intens interesse for karakterne fra læsernes side, og det lykkedes ikke så godt som i den forrige EN FORTÆLLING OM AT GLEMME.
Når det er sagt, så er STORMEN UDENFOR et vellykket og helt igennem sympatisk stykke litteratur til alle, der elsker en god historie om menneskets indre veje og afveje.