På genbrugstur i byen – Peder Bundgaard DAN TURÈLL’S KØBENHAVN


Ny bog om dansk litteraturs storbystodder #1 med nostalgifotos fra da far var dreng i visuelt nydelig, men overflødig (gen)udgivelse.

Digt

O.K.
Klokken er hen imod 17:00
Solen er endnu ikke væk
Normal arbejdstid er ophørt
Butikkerne er ved at skrue ned for tempoet
Men endnu ikke lukkede
Tusmørkezonen nærmer sig langsomt
Togenes antal fordobles
Og der er travlhed i restaurantkøkkenerne
Og rundt omkring mødes parrerne
Og det er mildt vejr
Solen giver gratis massage
Byen er åben

Hvad ville Dan Turèll være uden byen? Svært at forestille sig, for den er en helt essentiel ramme og inspiration for store dele af hans forfatterskab. Drankerne på Vesterbro torv. Luderne og pornobutikkerne i Istedgade, og ikke mindst alle de små huleagtige bodegaer, hvor den lyssky folkelighed trives på en streng diæt af bajere og portere.

I DAN TURÈLLS KØBENHAVN forsøger Peder Bundgaard, Turèlls gamle ven og faste omslagstegner, at belyse dette særlige forhold til byen. Men overraskende iagttagelser eller dybere indblik skal man dog ikke sætte næsen for meget op efter, og hvis man, som undertegnede, har tendens til fordomme mod bøger i såkaldt ‘coffe table’ format, får man dem her indfriet. Bogen er med sine mange fotografier og lækre grafiske layout afgjort mest skabt til at bladre igennem i sofaen.

Skulle man alligevel forsøge en nærlæsning, og skulle man have læst Bundgaards første bog om Turèll ”SuperDan” fra 1996, findes her ikke meget andet end genkendelsens glæde – eller berettigede skuffelse. Man får selvfølgelig de mest centrale anekdoter. Barndommen og opvæksten i rækkehuset i Vangede, venskaber med forskellige kulturelle kendisser som digterkollegaerne Peter Laugesen og Asger Schnack. Der er naturligvis detaljerede beskrivelser af de miljøer, han færdes i omkring Frederiksberg og Vesterbro, hvor der bliver drukket masser af bajere, røget endnu flere fede og spist så meget LSD, man ikke er i tvivl om, det er halvfjerdserne, vi taler om.

Da Bundgaard jo allerede har skrevet biografien om Turèll, skal det her være noget andet. Således klemmes der lidt byhistorie ind sammen med nogle små kort til byvandringer, som ikke altid virker lige klart motiveret, men sikkert skal retfærdiggøre udgivelsen af den samme bog to gange. Byvandringerne der foreslås går gennem nabolag, der enten inspirerede forfatteren eller direkte optræder i bøgerne. Seværdighederne indbefatter mest en lang række lukkede bodegaer og nedrevne natklubber, men ideen er da sjov.

Bundgaard er en udmærket formidler med en særlig lun sprogtone. Desværre har han tendens til at glide over i en anstrengt Turèll-pastiche, som måske er symptomatisk for hele bogen: et mindreværd overfor den store digter. Gid Peder Bundgaard turde tro mere på eget talent og være mere end professionel ven til Dan Turèll. Meget andet indtryk efterlader denne bog desværre ikke. Men billederne er da pæne.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *