Reportage fra en europæisk krigszone. Roberto Saviano – MAFIAEN I NAPOLI


Hvor mange byer er sat under administration af staten i Syditalien på grund af korruption? Hvilken type virksomhed begiver mafiaen sig af med og hvordan fungerer dens aktiviteter i praksis? Disse og mange flere spørgsmål giver den unge italienske journalist Roberto Saviano svarene på i en fremragende bog.

Citat

Liget af en ung pige der var blevet torteret, ville have fremkaldt et blindt raseri hos alle, og nok forventer disse mennesker ikke at blive mødt med velvilje, men heller ikke decideret fjendtlighed. Så derfor skulle alting brændes. Beviserne på at pigen er blevet dræbt, er ikke noget problem. Ikke et større problem end ethvert andet dødsfald i krigen. Problemet opstår først hvis nogen giver sig til at tænke over hvordan hun døde, hvordan hun blev torteret. Jeg selv trækker snøftende vejret ind gennem næsen for at indstille den billedstrøm der passerer gennem mit hoved.

Ifølge Saviano er den napolitanske mafia, camorraen, først og fremmest en god forretning. Og mafiaens hovedmænd er frem for alt drevne forretningsmænd. Det handler om at tjene penge og om at have magt. I jagten på at opnå de to ting er alt tilladt. I modsætning til andre forretningsdrivende opererer mafiaen ikke med en moral, der tager hensyn til almenmenneskelige værdier, en samfundspagt eller et bestemt sæt love. Moralen er baseret på en kalkule, der kun fokuserer på indtjeningsmulighederne. I praksis betyder det, at mafiaens mænd anvender vold, tortur, bestikkelse, afpresning osv., hvis det kan betale sig. Alt kan retfærdiggøres, for så vidt det giver mening rent forretningsmæssigt. Et af ærinderne i Savianos bog er at gennemhulle den romantiske forestilling om den organiserede kriminalitets væsen, som vi ofte ser i Hollywood-film.

Savianos bog er skrevet som en reportage fra et af verdens brændpunkter midt i Europa. Mafiaens aktiviteter har tvunget Napoli og omegn ud i en permanent krigstilstand, hvor de institutionelle strukturer er under et enormt pres fra de kriminelle organisationer. Saviano arbejder på mafiaens lagre, taler med dens stik-i-rend-drenge, opsøger gerningsstederne i forbindelse med likvideringer osv. Han bevæger sig ganske tæt ind på livet af dem, der laver det beskidte arbejde for mafiaen. Og det er i vidt omfang de personer, Saviano i bogen giver et ansigt frem for de mægtige bosser. Han er interesseret i at skildre livet og konsekvenserne for de mennesker, der på daglig basis arbejder i mafiaens forretningsimperium og udfører bossernes ordrer.

I forbindelse med portrætterne af mafiaens funktionærer beskriver forfatteren, hvordan mafiaens praksis i dag fungerer. Han kortlægger blandt meget andet mafiaens aktiviteter i forbindelse med havnedrift, produktion og distribution af tøj, byggedrift, narkohandel og våbenhandel. Hver gang dykker han ned i materialet og optrevler ruter, alliancer, mekanismer og rækkevidden af aktiviteterne i et globalt perspektiv. Mafiaen er ifølge Saviano for længst holdt op med kun at være en lokal magtfaktor. Den har et vidt forgrenet netværk af virksomheder og ansatte over hele verden.

For eksempel er der en vis sandsynlighed for at en del af det italienske mærkevaretøj, der sælges i Danmark og resten af Europa, er produceret, transporteret og distribueret af camorraen. Blandt meget andet ejer den en lang række forretninger rundt omkring i Europa, der har specialiseret sig i at sælge kopier af kendte italienske mærkevarer. Myndigheder, personale og forbrugere har ingen anelse om, at mafiaen står bag disse aktiviteter, da de på overfladen fungerer som i enhver anden virksomhed. Savianos fortjeneste består netop i at afdække den bagvedliggende modus operandi og de økonomiske implikationer i aktiviteterne.

Desværre er der ingen billeder i MAFIAEN I NAPOLI. Bogens mange fakta kunne dog med fordel suppleres med billeder af de forskellige mafiamedlemmer, gerningssteder, byggeprojekter osv. Men ønsker man sig et reelt indblik i mafiaens aktiviteter og praksis i dag, kan man uden tøven anskaffe sig MAFIAEN I NAPOLI. Den giver rene ord for pengene.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *