Så letter vi! – Stine Josefine Dige NILLER PILFINGER FÅR EN FLYVETUR


En historie om en dreng, der får en flyvetur. Skulle det nu være noget særligt? Ja, det skulle det. Faktisk!

Citat

’’Hvor skal vi hen?’’ spørger Niller. ’’Vi skal ud til Flyvergrillen,’’ siger mor. ’’Hvad er en flyvegrill for noget?’’ Niller forestiller sig en flyvende kuglegrill. ’’Nej, Fly-ver-grillen,’’ siger mammi,’’ det er Danmarks bedste udkigssted. Her kan man se fly lette og lande, mens man spiser pølser og is.’’

NILLER PILFINGER FÅR EN FLYVETUR handler om drengen Niller, der bor i et lyserødt hus sammen med sin mor og mammi. Niller er lidt af en krudtugle med nysgerrige fingrer, der bare må pille, prikke og dreje på alt de kommer i nærheden af hvilket ofte skaber (underholdende) problemer.
Niller er tosset med flyvemaskiner, og derfor får han en overraskelsetur til flyvergrillen, hvor han møder Freddy Flykigger, der holder rede på rettidige afgange og ankomster i sin lille notesbog. Han møder også Pia Pilot og Kazandra, en flyvemaskine på 75. Ved et uheld og travle fingres mellemkomst får Niller Pilfinger startet maskinen og får sig en uventet og dramatisk flyvetur.

Og så er den historie ikke meget længere, og anmeldelsen kunne slutte her. Slut. Prut. Finale. Men så er der nu alligevel noget, der paradoksalt nok må nævnes. NILLER PILFINGER FÅR EN FLYVETUR er nemlig noget så sjældent, og på dansk vist endda uudforsket, som en børnebog, der skildrer livet i en regnbuefamilie, uden at have fokus på selve det at Niller har to mødre. Og hvilken befrielse det er!

Tidligere udgivelser, så som HVOR ER KARLAS FAR?, SLOTTET MED DE MANGE VÆRELSER og FORUNDERLIGE FAMILIER handler alle om regnbuebørnene og deres familiers forskellighed set i lyset af den traditionelle kernefamilie. De forklarer, hvorfor denne familie er anderledes, og ofte også hvordan selve undfangelsen af barnet er foregået. Spørgsmål, der ganske givet bliver stillet af regnbuebørnene, og måske også af deres venner og som så afgjort fortjener svar. Der er ingen tvivl om at disse bøger er nødvendige og nyttige, på samme måde som bolle-bøger er det for heteroseksuelle forældre, når de skal forklare deres børn, hvordan de er blevet til.

Men hvad nu hvis, man bare gerne vil læse en bog? En bog hvor regnbuefamilier ikke skildres i kraft af deres anderledeshed, men i kraft af deres slående ligheder med det man traditionelt betegner som kernefamilien? Så har man måttet lede længe og forgæves. Indtil nu. Stine Josefine Dige har med NILLER PILFINGER FÅR EN FLYVETUR nemlig skabt præcis dette. En god gedigen børnebog, uden de store armbevægelser, men med en enorm betydning for læserne og ikke mindst lytterne, der med denne udgivelse får mulighed for at spejle sig i det, alle familier har til fælles, uanset om de består af to fædre, en far, en far og en mor eller som i Nillers tilfælde en Nimbus-kørende mor og en helsesandalbærende mammi.

Maria Tran Larsen har illustreret i klare regnbuefarver, med en naiv streg, der passer som fod i hose til tekstuniverset.

Denne anmelder byder Niller varmt velkommen og glæder sig til at følge hans videre færd i verden.

 

Skrevet af Charlotte Hitzner

Er Cand.theol. med speciale i memento mori-motiver i danske kalkmalerier. Jeg beskæftiger mig allerhelst med børnelitteratur, men er ikke for fin til at kaste et blik på skøn- og faglitteratur, hvis lejligheden byder sig.

Skriv til Charlotte

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *