Sanseligheder uden retning – Mads Eslund STÆRKT RØDE SOKKER TIL SLIDTE BLÅ JEANS


Det spredte udtryk i Mads Eslunds debutdigtsamling ligner et opkog af forsamlede notater fra skitsebogen.

At sanse og derefter beskrive det sansede synes at være fællesnævner for de forskelligartede tekster i STÆRKT RØDE SOKKER TIL SLIDTE BLÅ JEANS. Det kan lyde som en poetik, men dette understøttes ikke gennem læsningen. Debutsamlingen fra Eslund, underviser på Testrup Højskole og tidligere Forfatterskoleelev, lugter mere af behov for udluftning i skrivebordsskuffen end af helstøbt og gennemarbejdet værk.

Bogens 11 afsnit indeholder såvel dagligdags betragtninger – masser af rugbrød, æbler og øl – som associationer over/fortolkninger af Rorschachtavler og malerier. Notaterne er som snapshots fra en hverdag og fungerer fint som sådan, hvorimod analyse af blækklatter (det ligner altid dyr og kønsorganer) vist mest er interessant for den, der har klattet.

Hertil kommer betragtninger over sanserne samt sproglige udforskninger af disse. Her formidles udførligt, hvordan det f.eks. er at blive slikket i øret (både som lyd, følelse og deraf følgende lyst) og hvordan fornemmelsen af en behåret fersken og en poret citron er. Det er rart at læse, men sætter ikke tydelige spor i erindringen. Som sansninger ellers har for vane.

Som indslag i en diskussion om forholdet mellem litteratur og billedkunst kan samlingen måske have sin berettigelse. I og med sine omfangsrige referencer til portrætmalerier, landskabsmalerier og stilleben spiller den op til en imaginær billedside, som så får en slags visuel pendant i sproget. Jeg er ikke sikker på, at det lykkes – eller at det er intentionen – men der er i hvert fald basis for en udforskning af forholdet mellem ord og billede: Er billederne nødvendige for at læse om dem? Skaber teksten andre billeder end selve billedet kan lægge navn til? Hvorfor Eslund ikke har taget skridtet fuldt ud og lavet en kombineret tekst- og billedsamling og ladet det fungere som en analysebog står hen i det uvisse.

Jeg savner i det hele taget, at skridtene bliver taget fuldt ud i STÆRKT RØDE SOKKER TIL SLIDTE BLÅ JEANS. Der er for mange ufærdige idéer og umodnede projekter til at gøre bogen til et helt værk. Så på trods af præcise betragtninger og fine iagttagelser ender samlingen som en uinteressant rodebutik.

Skrevet af Anne Vindum

Anne er cand.mag. i dansk og har et svagt punkt for nordisk litteratur. Redaktør på iBureauet under Dagbladet Information.

Skriv til Anne

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *