Skæbnens tilfældighed – Paul Auster USYNLIG


Paul Auster har med USYNLIG skrevet en af sine bedste bøger.

Citat

Første gang jeg trykkede hans, var i foråret 1967. Jeg var andetårsstuderende ved Columbia University dengang, en uvidende ung mand med appetit på bøger og en tro på (eller vrangforstilling om) at jeg en gang ville blive god nok til at kalde mig digter.

Adam Walker er en ung, smuk og begavet litteraturstuderende ved Columbia University, da han i året 1967 møder Rudolf Born. Det er tiden for Vietnamkrigen, spekulationer om mordet på Kennedy og atomkrigstrusler. Men det er Born, som bliver skæbnebestemmende for Adams liv. Born tilbyder ham nemlig uden videre penge til at starte et tidsskrift og introducerer ham for sin kæreste Margot, der viser sig – også for Adam – at være et uudgrundeligt geni i både sengen og køkkenet. Alt er godt, indtil Adam en nat ser Born stikke en ung mand ned med en kniv. Manden findes senere død i en park med overkroppen dækket af knivstik. Herfra er Adam besat af tanken om retfærdighed: at hævne sig på Born.

Han fortæller sin og Borns historie i et værk, som han kalder 1967, og som det senere viser sig, at hans ven, den berømte forfatter James Freeman, har bearbejdet efter Adams død. USYNLIG er således lidt af et udsigelsesmæssigt spejlkabinet, der understreger en kendt pointe i Austers forfatterskab, nemlig at fiktionen kan være lige så sand som virkeligheden, og virkeligheden lige så fiktiv som fiktionen.

USYNLIG handler blandt meget andet om at skrive. Andre temaer er vold, racisme, skyld, soning, hævn, sprogfilosofi og incest. Det er en hel del filosofiske bolde, som Auster kaster i luften og holder kørende gennem romanen. At han stiller flere spørgsmål, end han leverer svar, gør ikke spørgsmålene mindre tankevækkende. Oven i købet er Auster en uforlignelig mester i suspense, så man drives uimodståeligt frem gennem bogen. Den største fornøjelse ved at læse ham er dog, at han skriver så umanerlig godt. USYNLIG er især smukt fortalt i afsnittet om Adams forhold til søsteren Gwyn.

Adam Walker er en typisk Auster-figur med sin enorme litterære viden og kunstneriske begavelse. Han er – det ligger i navnet – gående, hvilket hos Auster er kendetegn for den videbegærlige; tænk blot på detektiven Quinn i Austers måske kendteste roman BY AF GLAS. Dette videbegærlige detektivarbejde er en del af forklaringen på, at mange af Austers bøger er så medrivende. Samtidig er Adam en af Austers stærkeste karakterer, og det er skildringen af Adam og Born, der løfter USYNLIG op i toppen af Austers produktion.

Hvor Adam er sympatisk, er Born dæmonisk. Undervejs udvikler han sig til en spejling af Joseph Conrads Mr. Kurtz fra MØRKETS HJERTE. En mystisk skikkelse, som drager og dræber, og som synes at gemme på en form for nøgle til den gåde, tilværelsen bliver for Adam.

Yndere af forfatterskabet vil fryde sig over det kendte austerske univers, og nye læsere må juble over udsigten til hans efterhånden fyldige bagkatalog. USYNLIG lægger ikke alle kort på bordet, men bliver en allegori over en netop usynlig historie. At det er noget frem for ingenting, nemlig en roman, er en pointe for mystikeren Auster, som med USYNLIG har skrevet endnu en fremragende bog.

Skrevet af Martin Baake-Hansen

Martin skriver ph.d. om nostalgi i romaner af Joseph Roth, Sándor Márai, Imre Kertész og Herta Müller. Anmelder desuden ved tidsskriftet Standart.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *