Skønne sange om kærlighed – Dorrit Willumsen DEN DAG JEG BLEV HONEY HOTWING


Dorrit Willumsen har med sin seneste novellesamling skabt ni fortællinger, der alle handler om kvinder, som forsøger at leve med kærligheden og de rette valg. Det er den triste hverdag, der er i centrum, og hvor er det dog morsomt at læse om.

Novellerne i denne samling kredser alle om kvinder, som forsøger at ændre deres liv. Og som hurtigt oplever, at de selv efter grundlæggende ændringer stadig står stille i hverdagens grå mudder.

Læseren møder bl.a. Simone, som flytter til New York, og som dér undrende tænker:

– Hun havde tænkt, at i New York kunne hun måske blive bestjålet, voldtaget eller myrdet. Men hun havde ikke ventet at henfalde til mismod.

Og så er der Bente, der er specialist i virkeligheden, og som holder foredrag for ældre mennesker om livet på pension. Men da hun selv skal nærme sig virkeligheden ved et sygehusbesøg, stikker hun af fra sin syge ven efter et alt for kort besøg. Og endelig er der Lene, en midaldrende kvinde, som oplever, at det kærligste brev, hun modtager på sin fødselsdag, er fra et postordrefirma.

Der er ensomhed for alle pengene i DEN DAG JEG BLEV HONEY HOTWING. Men heldigvis er der lige så meget humor, og det gør, at novellesamlingen er en stor fornøjelse at læse. Den er skrevet med bid og samtidig er den fuld af sympati for kvinderne. Og det er netop en sådan sympati, der gør, at novellerne er til at bære. Dorrit Willumsens kærlighed til og empati for skæbnerne strømmer gennem tristessen og ironien.

Novellens skæbne er som bekendt, at man ikke kommer langt bagom dens karakterer, og det kommer også til udtryk i Willumsens noveller. Men samtidig bliver man imponeret over, hvor langt hun trods alt kommer ind under huden på respektive kvinder. Og det betyder, at karaktererne kom langt ind under huden på denne læser.

Den skønne Dawn, fra novellen UDEN SIGNATUR, var alligevel den, der mest direkte trådte ind i mit læserhjerte. Gennem hende hører vi fortællingen om den unge pige, som forlader sit barndomshjem og sine rige forældre for at tage til et syndens og mulighedernes New York. Det, der adskiller denne novelle fra de andre er, at hovedpersonens baggrund bliver fortalt, og det skaber et mere nuanceret portræt af Dawn end af novellesamlingens øvrige kvinder.

Titelnovellen, der fortæller om Honey Hotwings karriere som sangerinde, en karriere, der topper, da hun ender i fængsel, er lige så morsom og skæv, som titlen er. Honey Hotwing synger lidenskabeligt sange om kærlighed. Og det samme gør Dorrit Willumsen i disse ni skønne noveller.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *