Skriverkarle drog til marked – BOGFORUM 2015, Fredag
Bogforum er en elsket og frygtet tilbagevendende begivenhed. En sammentrækning af alle hjørner af bogbranchen med et par wildcards i slipstrømmen. Hvis man kan navigere i virvaret, er nogle helt fine ting at finde, hvad end man er til underholdning eller slagtilbud.
Fredag er første dag på årets BogForum. Uden for Bella Center står nogle tungt bevæbnede betjente, et fænomen vi åbenbart må vænne os til i hovedstaden. Er det for at styrke krimisalget? Er der en reel trusselsvurdering? Kommer Lars Hedegaard? Der er intet oprør at spore i det docile publikum, der jo også mestendels er besat af Politiken PLUS-segmentets fredsbevarende styrker.
Ti skridt inde i foyeren kan det mærkes, at bogbranchen læner sig op ad oplevelsesøkonomien. 2015 er – efter sigende – det største BogForum i arrangementets historie. Hvorom alting er, er årets program pakket med alt fra oplæsninger og interviews, til Live-madprogrammer og informationsstande.
De forskellige scener har hver deres lydsystem – der må kæmpes lidt om opmærksomheden. På Scenen Bogcaféen taler Stine Pilgaard med P1’s Nanna Mogensen. Med udgangspunkt i LEJLIGHEDSSANGE, går snakken om de verdslige banaliteter, der hører voksenlivet til, men som også, helt mærkeligt, kan føles ustyrligt vigtige. En passage om en gulvsvaber udløser kollektiv afvæbnende latter fra de grå hoveder i salen. Det er svært ikke at lade sig smitte af.
På Bellascenen er det Lars Bukdahls opgave, inden for en virkelig snæver tidsramme, at få både Caspar Eric og Ina Munch Christensen til at formulere deres oplevelser med de første skriverier. Munch Christensen får, sin lidt fåmælte optræden til trods, rammesat sin egen NIELSINE, men egentlig også Erics 7/11 ret godt, idet hun peger på den ungdommelige jagt på et personligt narrativ man kan finde sig til rette i.
Hos People’s Press får Maria Gerhardt sig en samtale med Johanne Mygind om sin digtsamling AMAGERMESTEREN, om underklasseopvækst, vinderkomplekser. Gerhardts underspillede humor gør hende til en god taler, ingen af de personlige emner er for ømme til en ironisk sidebemærkning. Mygind drister sig til at omtale Amager med glosen ‘Lorteøen’, og via guddommelig indgriben falder hendes mikrofon på gulvet. Små træk på smilebåndene rundt omkring.
Det er også sjovt at se, hvordan samtaler om bøgerne, på nærmest alle scener handler om bogskrivning som disciplin. P1 Eftermiddag sender live fra DR Scenen, hvor en bred vifte af forfattere af forskellig art (hele tre eks-ministre f.eks!), der taler om motivation, inspiration og skrivesyslernes afsmitning på livet i øvrigt.
Ikke alle indslag er lige overrendte. Få minutter inden Harald Voetmann skal læse fra sin overdådigt slimede SYNER OG FRISTELSER, ankommer han til en nærmest mennesketom SPOTscene. Det klares meget befriende ved at vi lokkes helt op til scenekanten, hvor Voetmann sætter sig ned og går i gang med at læse. Jeg ser et nyt TV-koncept for mig – ‘Onkel Harald fortæller – noget ækelt.’
Gennemkommercielt er det jo, og fred være med det. Der sælges glögg og læsebriller, avisabonnementer og uddeles foldere for alle tænkelige og utænkelige formål. Men hvis man graver dybt kan man være heldig at finde slagtilbud hos de små forlag, man kan finde ting, man ikke troede fandtes. Hvem vidste at der fandtes et Swedenborg-selskab, eller at Jeppe Aakjaer-selskabet på Salling har flere medlemmer end Thomas Mann-selskabet i Tyskland? Lad os håbe vi bliver lige så overraskede de næste par dage!