Smitsom virkelighedsbegejstring – Pablo Neruda ELEMENTÆRE ODER


En ode til farven grøn, til en klynge violer og til månen over havet. Den chilenske digter Pablo Neruda har skrevet intet mindre end 185 oder til alt fra æbler og firben til solidaritet og selvmodsigelse.

Digt

’Under snakken / omkring bordet elsker jeg / lyset af en flaske / forstandig vin. / Måtte man drikke den, / måtte man mindes, / for hver gylden dråbe, / topasgult glas / eller purpurrød øse, / at efterårets sure slid / endte med at fylde / tønderne med vin, / og måtte den mistrøstige / under al sin gøren og laden / lære at huske jorden og sin pligt: / at forkynde frugtens lovsang.’

Ode til vinen

I forordet til digtsamlingen ’Elementære oder’ sammenligner Klaus Rifbjerg den chilenske nationaldigter og nobelpristager Pablo Neruda med Walt Whitman, der igennem sine digte forsøgte at synge et helt kontinent frem. Præcis som den Nordamerikanske nationaldigter Walt Whitman er den Sydamerikanske digterkonge Pablo Nerudas litterære produktion drevet af en kærlighed til det nære og umiddelbart sanselige. Og som hos Walt Whitman er det ikke blot det smukke sprog og den smitsomme virkelighedsbegejstring, som løfter digtene højt over det banale og gør dem vedkommende og tankevækkende. Digtene handler i høj grad om det, som ikke står der. Når Pablo Neruda skriver en ode til tedåsen eller beskriver tilberedelsen af den traditionelle havålesuppe ned til mindste detalje er det ikke en chilensk form for hverdagsrealisme vi har med at gøre. Det er i langt højere grad en form bestående af simple betragtninger over livet, som dækker over en kompleks og mangetydig verden. Med afsæt i det nære lader Pablo Neruda altid en snært af fjern uhåndgribelighed skimte mellem ordene.

Ifølge en populær chilensk myte bar Che Guevara Pablo Nerudas digtsamling ’Den store sang’ fra 1950 i sin rygsæk igennem den bolivianske jungle. En politisk myte måske, ikke desto mindre er Pablo Nerudas digte bestemt ikke malplaceret i en politisk revolution. Pablo Nerudas digte handler om naturen, om planterne, bjergene, blomsterne og fuglene, men de handler også om menneskenes verden – den politiske verden. Pablo Neruda var ikke kun digter, han var også diplomat og politiker. Han var politisk aktivist og under valgkampen 1970 stillede han op for det kommunistiske parti, men endte med at række sig tilbage for at støtte folkefrontens samlede præsidentkandidat Salvador Allende. Hans digte bærer i høj grad præg af hans politiske engagement og hans humanistiske livsindstilling. De fleste chilenere ser fortsat Pablo Neruda, som et symbolsk billede på det antifascistiske, på alt det Pinochet ikke kunne besejre; folkeånden, humanismen og kunsten.

Digtsamlingen ’Elemetære oder’ består af tre forskellige digtsamlinger ’De elementære oder’ fra 1954, ’Nye elementære oder’ fra 1956 og ’Tredje bind elementære oder’ fra 1957. De er oversat til dansk af Peer Sibast med forord af Klaus Rifbjerg. Dertil kommer et lille poetisk selvportræt skrevet af Pablo Neruda i 1972 til tidsskriftet Ancora. ’Elementære oder’ er en smuk og rørende samling oder, der vidner om Pablo Neruda store digteriske talent, såvel som hans kærlighed til naturen, til mennesket og sidst men ikke mindst – til friheden.

Skrevet af Lone Højgaard Viemose

Lone Højgaard Viemose er cand.mag. i Idéhistorie og Moderne Kultur og Kulturformidling. Bor på Christianshavn, arbejder lidt, læser meget.

Skriv til Lone

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *