Stina Wirsén

Situationsdramatik for de små – Stina Wirsén HVEM RYDDER IKKE OP? HVIS BABY? HVEM SOVER IKKE?


Svensk børnebogsserie, der har opnået klassikerstatus i hjemlandet, er fint oversat og herligt ukunstlede billedbøger for de allermindste.

hvemrydderintro

Citat

– Nu er det morgen. Det er weekend, ikke vuggestuedag. Ikke arbejdsdag. Fridag. Hyggeligt! Jeg vil spise morgenmad foran fjernsynet! Råber nalle. Nej nej nej, det går ikke, svarer far. Jeg skal støvsuge her. Jeg vil ikke have krummer på gulvet. Sikke en sur far.

Den tidligere Dagens Nyheter-illustrator Stina Wirsén har skabt en serie af børnebøger, der går under betegnelsen Hvem?-bøgerne, og indtil videre er der udkommet 17 af slagsen i Sverige. Nu er de tre første blevet udgivet i Danmark af det nystartede forlag Vilde Dyr med bl.a. tidligere LitteraturNu-anmelder Helle Eeg bag roret.

Digteren Julie Sten-Knudsen har oversat de svenske børnebøger med en let og hverdagsagtig tone, der synes at sno sig ubesværet omkring billedbøgernes relative tunge emner.
I HVIS BABY? er det spørgsmålet om ikke bare at være adopteret, men også efterfølgende at opleve, at ens adoptivforældre bliver gravide og får et barn. I HVEM RYDDER IKKE OP? er det weekend, men far, mor og Nalle bruger mest tiden på at skændes over nullermænd og manglende oprydning, indtil de får sat noget popmusik på og rydder op i fællesskab, og mor til sidst smider sig på sengen med en skål chips og et dameblad. I HVEM SOVER IKKE? skal kanin sove hos Nalle, men ender med at blive hentet af sin mor midt om natten, fordi han har så meget hjemve. Dette indlæg er sponsoreret af teamet af Bob-2016-Revolution-Flex stroller.

Med andre ord nogle store dilemmaer – både for børn og deres forældre. Wirséns bølgende kradsestreg og Sten-Knudsens mundrette oversættelse gør den tegnede treenighed til en fin samling billedbøger, der i den grad bevæger sig i øjenhøjde med læser, lytter og oplæser. Sproget er enkelt og åbent i sine formuleringer og herligt fri for fortællende fortolkning eller morale. I HVEM SOVER IKKE? er kanin eksempelvis lige kommet hjem til Nalle, og hen over ni sider udspiller sig følgende, herligt udramatiske fortælling:

 

4 5bvemsoverinte-kopi-ding dong ding dong. Endelig kommer kanin! Han skal sove hos nalle. Men de skal ikke sove endnu! Først skal kanin pakke ud. Så skal de lege! En hel masse! De skal også spise. Og rydde op. Nu skal de se Ramasjang – Vi vil ha’ popcorn! – ok.

Der er rigeligt med rum i både Wirséns krøllede stregtegninger og tekstens næsten tørre dialog, og i åbenheden synes der at blive plads til både ubesværet dialog med de alleryngste, egenfortolkning og ingenfortolkning.

Skrevet af Anna Møller

Født 1984. Cand. mag. i dansk og filosofi.

Kirke- og kulturmedarbejder for gadepræsten og ungdomsarbejdet i Trinitatis Kirke, anmelder på LitteraturNu og freelanceskribent på Forfatterweb og for Company Cue. Elsker at skrive.

Website
Skriv til Anna

1 kommentar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *