Stor fortæller i kort format – Lars Saabye Christensen OSCAR WILDES ELEVATOR
Den store fortællings skandinaviske grand maître, norske Lars Saabye Christensen, udkommer nu med novellesamlingen OSCAR WILDES ELEVATOR i kort format. Desværre går en del af forfatterens talent for det mangetydige tabt i denne genre, og resultatet er derfor noget blandet.
Den norske forfatter Lars Saabye Christensen modtog i 2002 Nordisk Råds Litteraturpris for sin internationale bestseller HALVBRODEREN, hvori han med sikker hånd slog fast, at han som ingen anden skandinav kan begå den store, fede og velnærede roman, som ellers i dag kan synes at være reserveret amerikanske forfattere. Med novellesamlingen OSCAR WILDES ELEVATOR får danske læsere mulighed for at opleve Saabye Christensen i kort format – og det er desværre en blandet fornøjelse.
Hver af samlingens 12 noveller behandler en skæbnesvanger, skelsættende begivenhed på forskellige af livets stadier fra barndommen til alderdommen. Som i HALVBRODEREN er handlingen præget af skæbnetung alvor, som løftes og kontrasteres af en smilende varme i tonen. Balancegangen mellem komisk og tragisk er Saabye Christensens fineste kendetegn og en vigtig nøgle til HALVBRODERENS succes. For den gør tragediens tyngde fordøjelig og skaber samtidig en tvetydighed, der opfordrer til indlevelse og fortolkning.
Novellen kendetegnes genremæssigt af en enstrenget handling og et enkelt emnevalg. Måske er det derfor at Saabye Christensens sans for det tve- og mangetydige går delvist tabt i denne genre. Novellernes tragikomiske pointer bliver til tider lidt for velturnerede, moralerne lidt for moraliserende og symbolikken lidt for tommetyk. Fx i titelnovellen OSCAR WILDES ELEVATOR hvis beskrivelse af den midaldrende mands gennemgribende middelmådighed og totalt forudsigelige forsøg på at peppe denne middelmådighed op via et sidespring ender i en kedelig og entydig moraliserende kliche.
Der er dog også veritable perler i samlingen som fx dannelseshistorien HJÆLPEMANDEN om en ung mands coming of age, der er så rig på stof, at den kunne være et romanforlæg, eller STOLEN om en forfatter, der har modtaget en stor pris. En historie, der naturligvis leger med grænserne mellem selvbiografi og fiktion, et gennemgående tema i samlingen.
OSKAR WILDES ELEVATOR er udmærket læsning, hvis man blot ønsker at stifte bekendtskab med Lars Saabye Christensens talent, men vil man have den ægte, tunge og virkeligt gode vare, må man vende sig mod hans romaner. Heldigvis er der en ny af disse på vej, nemlig MODELLEN, som netop er udkommet i Norge og kan forventes herhjemme engang til næste forår.