Tentakler og tweed – Mortensen POST-IT MONSTRE & Kirkman THE WALKING DEAD
En dobbeltomtale af to af efterårets tegneserier som begge har monstre som omdrejningspunkt: de levende døde og de sort-gule af slagsen.
Lige omkring Halloween udkom meget passende to monstrøse tegneserier fra to danske forlag. Den ene er John Kenn Mortensens minimalistiske POST-IT MONSTRE (dækkende titel), et originalt dansk værk, den anden en amerikansk tegneseriebestseller og nu TV-serie – THE WALKING DEAD af Robert Kirkman og Tony Moore. Amerikaneren først.
THE WALKING DEAD kan beskrives som en zombie soap-opera, uden slutning og uden nåde. Dette første bind af serien, med undertitlen TIL DØDEN OS SKILLER, indeholder de første seks numre. I USA er der i skrivende stund udkommet 92, og som Kirkman skriver i forordet, er hans plan, at serien skal blive ’zombiefilmen som aldrig slutter’. Jeg har selv været med det meste af vejen, og må sige at THE WALKING DEAD er det bedste der er sket for zombiefans i lang tid.
Hovedpersonen er politimanden Rick Grimes, der vågner op fra et koma til et menneskeforladt, men zombiebefængt, hospital. Rick må konstatere at zombie-apokalypsen har ramt USA, og han er næsten ved at tabe modet og livet, da han ved et lykketræf bliver forenet med sin kone, søn, gamle politipartner, samt en lille håndfuld overlevende. Sammen kæmper den lille gruppe for overlevelse og en lille smule normalitet, i en verden hvor truslen om død konstant er overhængende. Der er god udskiftning i den lille gruppe, kan jeg godt afsløre, efterhånden som den ene efter den anden bliver taget, og bliver del af, zombiehæren.
Kirkmans usentimentale og uironiske tilgang til zombiegenren er yderst forfriskende – og så er det en fin pointe, at mennesket stadig er det farligste dyr, selv når de døde rejser sig sultne efter menneskekød. Bliv ved THE WALKING DEAD, det bliver bedre og bedre.
John Kenn Mortensen laver børne-tv for Ramasjang, og om natten, når børnene er lagt i seng, tegner han monstre på gule post-it-sedler (de lange). De er blevet mere eller mindre kult, nationalt som internationalt, og har hidtil kun kunne opleves på hans blog og diverse udstillinger.
Nu har Aben Maler kastet sig over projektet, og udgivet udvalgte monstertegninger i en lille bog – POST-IT MONSTRE – en post-it per side. Mortensens tegninger er ret vidunderlige. Det gule post-it lærred forsvinder næsten i skraveringer, monstrene kommer til live med hver deres personlighed. Og åh, hvor er der mange monstre og mange typer: havmonstre, skovmonstre, bymonstre, spøgelsesmonstre, kontinentalmonstre, lodne monstre, tvillingemonstre, tentakelmonstre, fiskemonstre, usynlige monstre og et enkelt menneskemonster.
Monstrene står med tomme øjenhuler og et åbent glubsk gab, gerne lige ved at spise et barn (dagens opsparede frustrationer på Ramasjang der finder afløb?). Det er et utroligt fint koncept. Mortensen formår virkeligt at variere sit udtryk, selvom grundelementerne er de samme. Monstrene er på samme tid nuttede som uhyggelige, og har ofte en lidt viktoriansk vibe – tentakler og tweed.
Det er en fin lille bog, som samtidig er lidt tom, herregud det er monstre på post-its ikke? Slutningen er dog fin og overraskende, men den skal ikke røbes her.
***
Få en forsmag på THE WALKING DEAD og POST-IT MONSTRE