To superdamer mod krigen – Ib Michael GRILL


Ib Michael har med denne roman taget munden fuld. Der er politik, kærlighed, København, super kvinder og mystiske mænd for alle pengene. Ib Michael har skrevet to romaner i én: en unge-kvinder-redder-verden-roman og en politisk thriller. Og det er én roman for meget.

Tag to seje tøser, en mystisk forfatter, der dukker op i vinduet på den anden side af gaden, og en mystisk mand, der tager den ene kvinde på et 1001 nats-ligende eventyr, tag endelig et par gidseltagninger og ryst det hele sammen med et mord på Blågårdssplads og en række verbale smæk til den danske regering. Hæld det hele i et glas, og når skummet har lagt sig, har du Ib Michaels nye roman: GRILL. Drik det, og vid blot at det er fuldt forståeligt, hvis du levner.

Ideen er ellers så god: GRILL er en politisk roman, der tør sige noget om verden og om tiden lige nu. Ib Michael spidder USA og deres indblanden i Irak, han fordømmer Danmarks lillebrorrolle overfor USA, han viser magtesløsheden efter 11. september, og han demonstrerer den svære rodløshed, der rammer 2. generationsindvandrere i Danmark.

Men alt dette vælger Ib Michael at blande med en kærlighedshistorie, hvor den unge smukke kvinde René og den mystiske og meget dragende mand Sindbad er aktører. Og derudover hører vi historien om den midaldrende superkvinde Grill, der laver lysshows på den københavnske nattehimmel og forsøger at redde den unge dreng Rasul. Og så er ideen ikke så god længere, for så er der for mange ideer til én roman.

Romanen bliver fortalt skiftevis af René og af Sindbad samt af en 3. persons fortæller, der er bundet til Grill. Det sted, hvor disse synsvinkelskift er interessante, er i forbindelse med thrillerelementet i romanen. Men det kedelige er, at disse aktører tænker og fortæller med fuldstændig identisk tone. Og denne tone er ikke en René-tone eller en Sindbad-tone, men en helt igennem Ib Michael-tone. Denne manglende afveksling i tonen peger på, at dette er en roman, en konstruktion, og det ville have været bedre, hvis Ib Michael havde holdt hele romanen hos samme fortæller.

Der er sket en stigende interesse for politik i dansk film og litteratur i de seneste år. Den danske film BRØDRE har som GRILL politik som emne og blander det med en familie-kærligheds-historie. Og det store spørgsmål, der rammer denne anmelder er, hvorfor der skal blandes kærlighed og dagligdag ind i de politiske værker.

Det er som om, forfatterne tror, vi kun kan æde en film eller en roman, hvis der er kys i den. Et glimrende eksempel på, at en roman kan behandle politik uden kys og krummelurer er Dimitri Verhulsts HOTEL PROBLEMSKI. Gør dog dette næste gang, Ib Michael! Gem kyssene og kærligheden og superkvinderne til en kærlighedsroman og skriv den politiske roman med ét fokus og uden alle disse omveje. Og gør det endeligt!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *