Tyrken er over os! – Jean-Christophe Grangé ULVENES RIGE


Der er dømt absolut noir i Jean-Christophe Grangés seneste roman, ULVENES RIGE, som fører læseren ud på en dyster odyssé ned i den tyrkiske underverden i Paris. Undervejs læskes sjælen med en ætsende cocktail af grusomme mord, rå politivold, racisme og tortur allaturca. En nervepirrende og højaktuel thriller, der bestemt ikke er for sarte sjæle.

Er Tyrkiet en del af Europa? Det spørgsmål stiller mange europæere sig i disse år, og det samme gør givet en hel del tyrkere. Forhandlingerne om tyrkisk medlemskab af EU er et brandvarmt emne, og ligger utvivlsomt også til grund for mange europæeres uvilje mod den ny forfatningstraktat. Ikke mindst i Frankrig, som snart skal stemme om traktaten, er modstanden mod Tyrkiets optagelse til at tage og føle på, og set i det lys er den franske forfatter Jean-Christophe Grangés ny thriller, ULVENES RIGE, intet mindre end højaktuel.

Den udspiller sig for en stor dels vedkommende i Paris’ tyrkiske bydel, som Grangé forvandler til et grumt noir-univers, hvor umenneskeligheden og tristessen hersker, alt imens regnen siler ned. Her er tre kvinder blevet myrdet, efter først at være blevet tortureret på det grusomste.

Politiets efterforskning leder dem på sporet af ”De grå Ulve”, en nationalistisk, halvfascistisk tyrkisk organisation, der kontrollerer den parisiske narkohandel, og hvis ultimative mål er skabelsen af et Stor-Tyrkiet. Hermed er scenen sat for en fortælling, som i mangt og meget genopliver den europæiske ur-myte om Orientens barbari, men lige så fyldt Grangés roman er af ondskab, lige så blottet er den også for helte, og ULVENES RIGE tegner alt andet end et skønmaleri af moderne vestlig civilisation og urbanitet.

Sideløbende med efterforskningen af de tre mord følger romanen den 31-årige Anna Heymes, som gennem længere tid har lidt af hukommelsessvigt og voldsomme mareridt. Hun kan ikke genkende ansigter, selv ikke sin egen mands. Hendes identitet går simpelthen gradvis i opløsning. Anna lader sig imidlertid ikke overbevise af hverken sin mand eller sin læge om, at hun er syg. Hun starter sin egen efterforskning, og snart viser det sig, at hun ikke er den hun tror, hun er, og at de neurologiske forstyrrelser skyldes et voldsomt traume, en frygtelig forbrydelse.

Anna tager flugten, og efterhånden som erindringerne kommer tilbage, står det klart, at hendes skæbne har direkte forbindelse til kvindemordene i den tyrkiske bydel og til ”De grå Ulve”. Jagten på sandheden bliver en sand eksplosion i vold, for der er flere, der gerne vil have Annas hoved på et fad.

Med det multietniske Paris som ramme skaber Jean-Christophe Grangé med ULVENES RIGE en overbevisende dysttopisk vision om den europæiske virkelighed i starten af det 21. århundrede, hvor storbyen, i skyggen af 11.september og de voksende spændinger mellem Vesten og Mellemøsten, er forvandlet til globaliseringens primære slagmark. Det er her, verdens forarmede masser drager hen i håbet om en bedre tilværelse, men ofrene, der bringes, er enorme.

Grangé tager således læseren ved hånden på en virkelig infernalsk rejse ned i den underverden, hvor illegale indvandrere arbejder under ubeskriveligt forfærdelige forhold, hvor slaveriet eksisterer i bedste velgående, og hvor de officielle myndigheder mere eller mindre er sat ud af spil. Det er mindst ligeså barsk læsning som bogens udpenslede beskrivelser af racistisk politivold, tyrkiske torturmetoder og perverterede drab, for det er ikke et action-virkemiddel, men afspejler en virkelighed, man som privilegeret vesterlænding må skamme sig over finder sted midt iblandt os.

ULVENES RIGE fungerer bedst i de første to tredjedele, i kraft af den eminente skildring af den tyrkiske underverden og af Anna Heymes’ uhyggelige hukommelsestab og mareridt. Hen imod slutningen taber Grangé desværre pusten, og det går temmelig galt, da handlingen forlægges til Tyrkiet, hvor forfatteren griber til utroværdige, nærmest vulgære virkemidler for at få sin historie til at gå op i en højere syntese. Det er ærgerligt, men det ændrer ikke ved, at ULVENES RIGE er en sindssygt spændende thriller, der tro mod det klassiske noir-univers klinger meget rent sammen med sin tid.

Skrevet af Kirstine Ersbøll Meyhoff

Cand.mag. i litteraturvidenskab. Især optaget af gotisk litteratur, victorianske 'sensation novels' og krimier. Har desuden en forkærlighed for store episke, marathonagtige romaner - fra Margaret Mitchell til Vilhelm Moberg. Når hun bliver gammel vil hun sidde på en bænk i Sevilla og se solen glimte i Rio Guadalquivir, mens hun nusser sin marmeladefarvede kat bag ørerne.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *