Ung og finurlig hele vejen rundt – Palle Huld JORDEN RUNDT I 44 DAGE
I 1928 fejrede Dagbladet Politiken 100-året for den franske forfatter Jules Vernes fødsel med en konkurrence om en rejse rundt om jorden. Den 15-årige Palle Huldt vandt rejsen og skrev efterfølgende en eventyrlig rejsedagbog.
Citat
Da vi nåede admiral Togos hus, blev vi modtaget af en stor stab bukkende tjenere og ført ind i modtagelsessalonen. Men inden jeg kom så langt, havde jeg en oplevelse, der ikke var morsom. Der er nemlig den skik i Japan, at man tager støvlerne af i forhallen og ombytter dem med tøfler: gulvene er nemlig så blankpolerede, at det næsten er synd at gå på dem. Jeg måtte altså af med mine hectorplader, og så skulle det lige netop være så uheldigt, at jeg havde et stort hul på strømperne den dag; det var en flov en, og så lige som jeg skulle møde admiral Togo …
Så kom admiralen selv. Alle de andre bukkede helt ned til jorden, så snart han viste sig, og så gjorde jeg det også. Han bad mig om at sætte mig ned og udspurgte mig på engelsk om min rejse. Hver gang jeg var færdig med at svare, rejste jeg mig op og satte mig igen, som jeg havde set de andre gøre. Derefter fortalte han mig om det store søslag mod russerne og viste mig billeder af sit flotte admiralskib fra dette slag.
’Her er da lige et job for dig Palle’, sagde en venlig kollega, nok mest for sjov, da han stak Politiken i hånden på den 15-årige, københavnske dreng Palle Huld, der på daværende tidspunkt var i lære hos automobilfirmaet Bülow & Co. ’En dreng søges, til at rejse jorden rundt’, stod der i avisen. Der stod også, at alle raske drenge, der havde lyst, kunne melde sig om eftermiddagen på redaktionen mellem klokken to og tre.
– Betingelserne var, at man skulle kunne klare sig på tysk og engelsk og medbringe en attest fra sine forældre på, at man havde fået deres tilladelse til turen, og en attest på, at man var sund og frisk
Således fortæller Palle på første side i rejseberetningen JORDEN RUNDT I 44 DAGE, som nu er genoptrykt af forlaget Peoples Press med et forord af Troels Kløvedal fra 2012 og et af Jean Jules Verne, Jules Vernes barnebarn, fra 1928.
Allerede dagen efter konkurrencens afgørelse begyndte rejsen, der gik vest over, fra København over London til Amerika med skib, tværs over kontinentet med tog og videre over Stillehavet med den enorme stillehavsflyder Canadian Pacific. I Øst fortsatte turen fra Japan til Korea, derfra til Kina og endelig med tog igennem Sibirien og Sovjetrusland. Tilbage i Europa når Palle lige et smut forbi Berlin, før han haster videre tilbage til København, hvor 20.000 fremmødte danskere modtog ham på Rådhuspladsen.
Der er mange spændende og sjove højdepunkter i bogen, der er værd at fremhæve; hans barnlige og morsomme fascination af de amerikanske cowboys og indianere, den smukke togtur gennem de vilde Rocky Mountains bjerge og det lange, luksuriøse cruise over Stillehavet, hvor han både stifter bekendtskab med ’en ægte dollarprinsesse’ og besøger ’mindst 500 fattige japanere og kinesere, nederst i lasten’. Også besøget i Japan og hans fascination af den imponerende, men også meget forfinede japanske kultur, er værd at nævne. Sidst, men ikke mindst, er mødet med den kultiske spejderleder Sir Baden Powell i London, et møde der finder sted i en separat rejse efter selve jordomrejsen, der gør Palle Huld berømt i stort set hele verden, både morsomt og interessant.
Sproget og stilen bærer i høj grad præg af forfatterens unge alder, men det er ikke en anke, det er netop charmen. Og charme er lige præcis det, der bærer dette finurlige væk, som hverken er særlig langt eller særlig dybdegående. Det er et letlæst eventyr skrevet af en kæk og morsom spejderdreng, der i fodsporene på den berømte romanhelt Phileas Fogg fra Jules Vernes berømte roman, JORDEN RUNDT I 80 DAGE, drager af sted fra København for at se, hvor hurtigt man kan komme rundt om jorden uden brug af flyvemaskiner. Og som Jean Jules Verne så rammende skriver i forordet er det interessant at se, hvor meget den teknologiske udvikling har bevirket på bare 50 år. Hvor romanhelten Phileas Fogg måtte kæmpe sig af sted til fods i vild jungle og kæmpe mod vilde indfødte i Amerika, bliver Palle Hulds rejse ikke bare hurtigere, men også lang mere komfortabel.
JORDEN RUNDT I 44 DAGE 44 er en kæk lille rejsedagbog, der efter sigende inspirerede den belgiske tegneserieforfatter Hergés til at skabe sin berømte helt Tintin, der da også må siges, at minde temmelig meget om denne unge, rødhårde spejderdreng, der tog hele verden med storm i 1928.