Victorias blodige hemmelighed – Alan Moore & Eddie Campbell FROM HELL


Alan Moore og Eddie Campbells mesterværk om seriemorderen Jack The Ripper foreligger nu endelig i én monstrøs samlet udgave på dansk. Som den uhyggelige morder er FROM HELL intet mindre end fascinerende og frygtindgydende.

Citat

Jeg er bevægelse i malerpennen, ophidselse i den skrattende pen. En usynlig kurve op gennem århundrederne. Jeg er mere syndrom end menneske; en buldrende stemme i menneskehjertet. Jeg er regn. Jeg kan ikke tæmmes.

De berømte og uhyggelige Jack The Ripper-mord rystede slumområdet Whitechappel i London i efteråret 1888. Da mordene forblev uopklarede har de sidenhen skabt grobund for et hav af spekulationsromaner og film (eksempelvis en skrækkelige filmatisering af FROM HELL, som skamferede sit langt bedre oplæg).

FROM HELL tager udgangspunkt i en af de mange populære konspirationsteorier, der påstår at det engelske kongehus skulle være impliceret i mordene for at dække over Prins Albert ‘Eddy’ Victors udsvævende seksuelle eskapader. Prinsen lever et dobbeltliv med kunstnervennen Walter Sickert, hvor han dyrker alt det som hans puritanske bedstemoder Victoria står som den fuldstændige antitese til. Men da Eddy bliver far til et uægte barn, ser dronningen sig nødsaget til beskytte familiens ære, og straks efter begynder skamferede lig af nogle af Whitechappels fattige prostituerede at dukke op.

Umiddelbart er der ingen synlig sammenhæng, men mord og blod er altid godt stof for pressen, og dermed er Jack The Ripper født til forfærdelse og begejstring for hele London. Ingen med seriøse karriereambitioner indenfor politikorpset ønsker at røre sagen med en ildtang, men i sidste ende tvinges den midaldrende og desillusionerede kommissær Abberline til at tage den, selvom hans karriere har været en lang kamp for at komme væk fra Whitechappels elendighed. Bedre bliver situationen ikke, da Abberline opdager, at der i politiets ledelse mest af alt er interesse for at få sagen afsluttet og glemt – uanset hvem der dømmes for den. Og selvom Jack The Ripper fører kniven, er han langtfra det værste monster, der huserer i London.

Mordene er bare nogle af de brikker, der udgør FROM HELLs store komplicerede puslespil. Udover at præsentere en konspiration (med frimurere selvfølgelig), der kunne gøre Dan Brown rundtosset og misundelig, er den også en kritik af modernitetens umenneskelige rationalitet, kvindeundertrykkelse og ikke mindst den hykleriske puritanisme.

Moore er en meget original forfatter, hvis gode ideer desværre har en tendens til knække under deres ambitioners vægt og blive mere lange i spyttet end deciderede langhårede. Men i FROM HELL formår hans tæft for det komplekse plot baseret på nuancerede dybe psykologiske personportrætter at spille sammen med hans ligeså karakteristiske psykedeliske visioner.

Samtidig er FROM HELL et fantastisk gennemresearchet historisk tidsbillede, hvor Londons trøstesløse gader springer levende ud ad siderne i deres grusomme virkelighed. Eddie Campbells tegninger er simpelthen fænomenale, og han er uden tvivl den tegner, som bedst har syntes at forstå og kunne forløse Moores visioner. Billede for billede er FROM HELL spækket med små detaljer, der har betydninger og historiske referencer, og den engagerede læser har et solidt stykke detektivarbejde foran sig, hvis alle sporene skal afkodes.

Til hjælp er denne gode danske oversættelse, der sjovt nok har beholdt den engelske titel, udstyret med et meget omfattende appendiks, hvor detaljerne gennemgås grundigt. De to forfattere lægger her ikke skjul på at de langt fra holder sig til de mest troværdige kilder, men har anvendt dem, der passer deres historie bedst.

Moores og Campbells tegneserieepos udkom oprindeligt i 10 bind fra 1991 til 1996, men trods dette fremstår den som et sømløst og helstøbt værk. FROM HELL er en af de mest ambitiøse tegneserier, der nogensinde er skabt, nærmest grænsende til det vanvittige, men heldigvis også afsindigt vellykket.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *