Virkelighedens Don Quixote – Carlo Ginzburg OSTEN OG ORMENE – KOSMOS IFØLGE EN 1500-TALS MØLLER


31 år efter sin udgivelse kan danske læsere endelig få glæde af dette klassiske mesterværk, der er lige så medrivende at læse, som originalt i sin måde at skrive historie på.

OSTEN OG ORMENE – KOSMOS IFØLGE EN 1500-TALS MØLLER lyder måske ikke ligefrem som en bog, der oser af spænding. Men skinnet bedrager, for bag den pudsige titel findes en særdeles medrivende historie om kætteri, religionskrige og kirkens undertrykkelse af de anderledes tænkende. Selvom det kunne lyde som ingredienserne til en knaldroman, er der faktisk tale om et af historiefagets helt store klassiske værker.

Det bliver det nu ikke mindre kedeligt af, for med denne bog fra 1976 vendte den italienske historiker Carlo Ginzburg op og ned på, hvordan historie kan formidles. I stedet for endeløse opremsninger af årstal, krige og konger tager Ginzburg udgangspunkt i et enkelt menneskets skæbne, nemlig den italienske møller Menocchio som i 1583 blev anklaget for kætteri.

1500-tallets Europa var præget af voldsomme religionskrige, og afvigelse fra den rette tro var derfor meget alvorligt. Menocchio blev derfor stillet for den katolske inkvisitions domstol, anklaget for blandt andet at påstå at verden var skabt i en ursuppe af jord, luft, ild og vand, og at Gud og englene var opstået af denne masse som orme i en ost.

For en nutidig læser lyder det måske som noget, en nyreligiøs sekt på syre kunne have fundet på, men for inkvisitionens teologer lød det som blasfemier udtænkt i det dybeste helvede. Menocchio blev derfor slæbt hele vejen gennem det kirkelige retsvæsen.

Beskrivelsen af retssagen er på én gang fascinerende og underholdende, og man skal være mere end almindeligt rettroende katolik for ikke at fatte sympati for den gamle møllers stædige forsvar for sin tro overfor de religiøse autoriteter.

Men bogen beskriver ikke kun retssagen. Ginzburgs genistreg består nemlig i, at han afdækker, hvordan Menocchio er kommet frem til sin tro. Han viser, hvordan Menocchio har strikket sin religion sammen ud fra en førkristen bondereligion og fra de bøger, han har læst. Han kunne nemlig læse, og derfor har han som en anden Don Quixote sammensat sit helt eget verdensbillede ud fra bl.a. Koranen og bøger af så forskellige forfattere som Dante og Martin Luther.

Bogen er smukt oversat til dansk, og sproget er rigt og letflydende. Det eneste problem ved bogen er spørgsmålet om, hvorvidt en så ekstraordinær person som Menocchio kan siges at være repræsentativ for mennesker i 1500-tallet. Det er imidlertid et historieteoretisk problem, som man ikke behøver at bekymre sig om – med mindre man er historiker.

Tilbage er blot at fastslå, at OSTEN OG ORMENE – KOSMOS IFØLGE EN 1500-TALS MØLLER er en sublim læseoplevelse, der er fortalt så levende , at man næsten kan lugte kætterbålet, uden at forfatteren på noget tidspunkt går på kompromis med fagligheden. Det er historieformidling, når det er allerbedst, og den fortjener at blive læst af alle med interesse for fortiden.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *