What a Life – Ann-Charlotte Monrad Hansen YOGA ELLER KUNSTEN AT VEDLIGEHOLDE SIN MENTALE SUNDHED


Ann-Charlotte Monrad Hansen er cand.mag. i litteratur og underviser i astanga yoga. Hun debuterer som romanforfatter med YOGA ELLER KUNSTEN AT VEDLIGEHOLDE SIN MENTALE SUNDHED.

Romanens talerør er jeg-fortælleren Maya, der begynder sin fortælling i sine afsluttende studieår, hvor hun ensomt kæmper med at færdiggøre sit speciale. Hendes parforhold er netop kommet til en ende, da uoverskuelige uenigheder m.h.t. indkøb af Ikea-møbler forårsager en sådan skæbnesvanger stilistisk disharmoni, at parret ikke kan tænkes at have en fremtid sammen.

Dette startskuds overfaldebehandling bliver desværre et ekko, læseren må døjes med hele romanen igennem. For ganske vist kunne det være morsomt – hvis det var en rendyrket og veltillavet parodi eller satire – men det er det ikke. Forfatteren kan nemlig ikke dy sig for at tage de karikerede personager lidt for alvorligt. Og skildre dem lidt for sympatisk.

Men yoga-fire-toget kører altså cirka sådan her:
Fortælleren beslutter sig, efter store overvejelser omkring hvordan hun bliver et yndigt lig, for at begynde til yoga i det såkaldte ‘fitnesshelvede’. Her bliver hun straks frelst af en yogalærer, der spotter hendes yogatalent, som var det bøjet i neon. Læreren henviser hende efterfølgende til sin egen skole, en virkelig ‘autentisk’ yogaskole, hvor yoga ikke bare er en onsdagsfornøjelse, men en omspændende livsstil. Her siges ‘auhm’ dgen lang, her drikkes alverdens rensende urteteer, og auraen lader ofte de udstrakte solhilsner bryde sammen i følelsernes alt for virkelige hav.

Maya bliver hurtigt ‘yoga-hooked’, og da hun på en svensk yogalejr møder den veltrænede og elastiske Gopal, har begejstringen ingen ende. Hun indleder et voldsomt forblændet og underdanigt forhold til den smidige yogainstruktør, der må få alle nyfeminister ud af livmoderen for at slå på deres små tampaxtrommer.
Sideløbende med kærlighedstragedien udvikler Maya sig til en virkelig yogina, og læseren bliver detaljeret underholdt med svedende stillinger og små livskyndige yogaaforismer.

At romanen har en udsøgt letbenet tilgang til livets problematikker forhindrer dog ikke, at den er jævnt underholdende og flere steder kan oparbejde et sprogligt humoristisk overskud, der gør det lidt nemmere at trækkes igennem yogaens stillinger.

Fortællerens lette tone gør det dog svært at begribe, hvori yogaens tiltrækningskraft består. Yogaen synes snarere at være en desperat redningsplanke for en usikker piges forsøg på at skabe et liv på det absolutte begynderstadie. Kærligheden opleves med en 12-årigs erfaringshorisont og venindeforholdene er endnu længere tilbage.
Med andre ord er YOGA ELLER KUNSTEN AT VEDLIGEHOLDE SIN MENTALE SUNDHED ikke nogen sund helsedrik overhovedet. Det er livet for fortumlede begyndere.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *