What Does It All Mean? – Lars Fr. H. Svendsen og Simo Stäätela INDFØRING I FILOSOFI


Går man og undrer sig ualmindelig meget, eller vil man gerne undre sig lidt mere, så er der redskaber at hente i en ny tematisk indføring i filosofiens verden.

Citat

Hvordan kan jeg være sikker på, at sanserne ikke bedrager mig systematisk? Måske er det, vi tror er virkeligt, når alt kommer til alt blot en illusion? Måske tror vi – ligesom personerne i Matrix-filmene – bare, at vi lever og handler i en eksisterende ydre virkelighed, mens det, der i virkeligheden findes, er noget helt andet?

De fleste bøger om filosofi, som gerne vil favne bredt, begiver sig af sted med kronologiens sneglefart. Først var der Sokrates, som erkendte at han intet vidste, så var der Platon, og sådan fortsætter det indtil nutidens filosoffer. Det kan man ærlig talt godt gå død i. Selv de allermest letfordøjelige, som tegneserieklassikeren FILOSOFI FOR BEGYNDERE af Richard Osborne, kan være kedsommelige.

Derfor er det forfriskende at læse en filosofiintroduktion med en anden indgangsvinkel. To nordmænd, med de fantastiske navne Lars Fr. H. Svenden og Simo Stäätelä, har nemlig skrevet en filosofibog med en tematisk indgangsvinkel med tre dele, hvor filosofien om henholdsvis ”det sande”, ”det gode” og ”det skønne” gennemgås. Det svarer også til erkendelsesteori, etik og æstetik, som man normalt opdeler filosofien i.

Denne opdeling gør, at man kan læse målrettet efter det område, som interesser en, eller man kan bruge bogen som opslagsværk. Er man interesseret i de forskellige syn på viden, videnskab, forståelse og sprog, kan man læse afsnittet om ”det sande”. ”Det gode” introducerer til forskellige normative og etiske teorier, spørgsmålet om hvorvidt mennesket har en fri vilje, og hvad der kendetegner det menneskelige selv. Den sidste del om ”det skønne” introducerer centrale æstetiske teorier samt forholdet mellem kunst, moral og erkendelse.

Samtidig er bogen skrevet i et læsevenligt sprog, og forfatterne har tydeligvis været bevidste om, at introduktionen skulle være så vedkommende og pædagogisk som muligt. Der er for eksempel mange hverdagseksempler og referencer til populærkultur, som får filosofien ned på virkelighedens niveau.

Desuden er de særligt svære passager skrevet med en anden skrift for at markere, at passagerne er mere komplekse end de øvrige. Dem kan de særligt interesserede læsere så give sig i kast med, men det er ikke nødvendigt at læse dem for at forstå den videre fremstilling.

Som introduktion og opslagsværk fungerer INDFØRING I FILOSOFI vældig godt. Den er letforståelig, indførende på et plan, som er tilstrækkeligt for at forstå filosofien, som fremlægges, og rig på gode eksempler. Nysgerrigheden bliver pirret, og man tænker efterfølgende lidt mere over størrelserne ”selvet”, ”verden” og ”livet”. Der er der vist aldrig nogen, som har taget skade af.

Skrevet af Rebekka Byberg

Rebekka Byberg er en knivskarp historiker med speciale i moderne europæisk historie og politik. Men historie og politik er jo ikke alt, så man kan også finde hende hjemme i lænestolen med en skønlitterær bog (fra Lykke-Per til Harry Potter), i biografen (fra Coen-brødrene til Bollywoodbaskere), til en koncert (rock"n"roll) eller på en badmintonbane (fra spektakulær offensiv til systematisk defensiv).

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *