Wonderful tegneserie – FROM WONDERLAND WITH LOVE


FROM WONDERLAND WITH LOVE samler nogle af de sidste årtis bedste danske tegneserier i en stor smuk bog. Den udgives på engelsk både herhjemme og i USA. I Danmark på det eksklusive tegneserieforlag Aben Maler og i USA af åndsfællerne hos Fantagraphics.

Citat

Crusin’ free in my state of mind leave all the motherfuckers behind/
For all the pricks call me sick but I am just happy with my dick. 

Fra Ib Kjeldsmarks ’Sloth’

Bogen lader man gerne ’tilfældigt’ ligge og flyde på kaffebordet, den er utroligt lækkert opsat og indbyder til at blive gennembladret og gransket. I alt har 19 danske tegneseriekunstnere bidraget til samlingen, og her er både nye streger og gamle kendinge. Bogen breder sig over et væld af genrer og stilarter, fra det narrative og realistiske til det surrealistiske og absurde, i farve og i sort/hvid, men fælles for denne mangfoldighed er, at alle bidragene er af utrolig høj kvalitet.

Antologien minder om BLÆK (2006) fra Politikens Forlag, og fire bidrag derfra er da også blevet trykt igen i FROM WONDERLAND WITH LOVE. BLÆK har dog længe været udsolgt fra forlaget, så genoptrykkene skal hilses hjerteligt velkommen herfra. Som BLÆK er FROM WONDERLAND WITH LOVE også til tider meget avantgardistisk og kommer helt derud, hvor der ikke så meget er tale om tegneserier som tegneserieinspireret kunst. Men hvis man er klar blive genremæssigt udfordret, er det ikke svært at lade sig forføre af dette værk.

I den traditionelle narrative ende af spektret er det især Nikoline Werdelins bidrag Because I Love You So Much, der imponerer. Den rammer lige i hjertestrengene med en humoristisk (!) og rørende fortælling om pædofili og det tilhørende hysteri. Derudover er Søren Mosdals og Jacob Ørsteds DOG GOD en sand fornøjelse. Det er en surreel lille historie om en dandy, der forvilder sig ud i en skov morgenen efter en våd fest. Her møder han en inkontinent bums, to forførende damer og finder sin indre Anubis.

Af de mere surrealistiske og genreoverskridende bidrag står titelhistorien From Wonderland With Love af Julie Nord i ubetinget centrum. Den består af en række detaljerede og smukke sort/hvid tegninger, der frit fortolker over Lewis Carrols børneklassiker ALICE I EVENTYRLAND. Tegningerne kombinerer på fineste vis tegneserietegningen med, hvad man kan kalde gallerikunst. Det skrevne ord bruges både som kommentar og refleksion samt som bestanddel i tegningen, og hun forstår med stor bevidsthed at udnytte den blanke hvide side

Antologien indeholder mange andre fine bidrag, som der desværre ikke er plads til at gennemgå her. Kort skal dog nævnes Christoffer Zielers fine vittighedstegninger, Simon Bukhaves syrede fabel om en trærobot, der finder en afhugget menneskehånd, og Allan Haverholms Tomb Of the Rabbit King, som i fine farver leverer en heavy metal udgave af kaninbjerget.

FROM WONDERLAND WITH LOVE er nok noget af et reklamefremstød, men denne eksponering er så sandelig også fortjent, for hvorfor skulle resten af verden snydes for en sådan stilsikker demonstration ud i tegneseriens mange udtryksformer og kunstneriske potentiale?

Skrevet af Christian Jess Mark

Christian Jess Mark (f.1979) er cand.mag. i litteraturvidenskab og moderne kultur og kulturformidling. Han var chefredaktør på LitteraturNu fra 2007-2017.

Skriv til Christian

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *